Predsjednica Moldavije: Nema rizika od rata dok Ukrajina pruža otpor

Svijet 17. ožu 202316:18 0 komentara
moldavija, moldavska zastava, parlament,
Sergei GAPON / AFP

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je u petak da ne vidi opasnost od rata u Moldaviji dok se Ukrajina drži u ratu protiv Rusije, bez obzira na, kako je opisala, nastojanja Moskve da destabilizira njezinu zemlju.

U pozivu na okupljanje u obraćanju parlamentu, Sandu je pozdravila otpor koji Ukrajina pruža Rusiji nakon invazije Moskve prije više od godinu dana i pozvala Moldavce da se ujedine u nastojanjima bivše sovjetske republike za pridruživanje Europskoj uniji.

“Nema opasnosti od rata u Moldaviji dok se Ukrajina bori”, rekla je Sandu parlamentu.

“Želim uvjeriti naše građane da Moldavija sada nije ni u kakvoj opasnosti od rata. Ruska vojska ne može doći ovamo dok se Ukrajina odupire – i (tako) štiti Moldaviju. Zahvalni smo Ukrajincima na njihovoj hrabrosti i ljubavi prema slobodi”, naglasila je.

Moldavija se suočava s nizom problema

Moldavija, mala zemlja s 2,6 milijuna stanovnika stisnuta između Ukrajine i Rumunjske, suočava se s nizom problema – od energetske krize do rastućeg siromaštva i socijalnih napetosti koji su pogoršani ruskim ratom u Ukrajini.

Sandu je ponovila optužbe da Rusija želi destabilizirati Moldaviju, što Moskva poriče.

Moldavska predsjednica rekla je da će Rusija, čije su snage stacionirane u odcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlju, nastaviti pokušavati destabilizirati njezinu zemlju “iznutra” i pohvalila policiju jer je blokirala pokušaje sijanja kaosa.

“Moldavija bi 2030. trebala postati članica EU”

Moldavske vlasti uhitile su proteklih tjedana nekoliko navodnih proruskih aktivista za koje se smatra da su pokušavali ući u zemlju. Održano je i nekoliko prosvjeda u organizaciji proruske stranke u glavnom gradu Kišinjevu.

“Sve dok sam ja predsjednica, Moldavija će se oduprijeti”, rekla je Sandu, moldavska predsjednica od 2020. godine.

“Moldavija bi 2030. trebala postati članica Europske unije”, naglasila je.

“Pozivam sve političke snage da članstvo u EU postave iznad svih interesa i da bezuvjetno podrže ovaj pokret”, dodala je Sandu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!