Predsjednik Gvatemale uveo izvanredno stanje zbog prosvjeda protiv rudnika

Svijet 25. lis 202107:07
gvatemala, prosvjed, guatemala
Johan ORDONEZ / AFP/Ilustracija

Predsjednik Gvatemale Alejandro Giammatei uveo je u ponedjeljak izvanredno stanje u departmanu Izabal nakon dvotjednih prosvjeda protiv rudnika nikla i sukoba prosvjednika s policijom. 

Skupina prosvjednika blokirala je ulicu u gradu El Estor prije dva tjedna u znak prosvjeda protiv rudnika u Fenixu, a situacija je eskalirala proteklih dana nakon što su prosvjednici počeli bacati kamenje na policiju koja je odgovorila suzavcem.

Pučki pravobranitelj Jordan Rodas Andrade upozorio je na Twitteru da je ustavni sud 2019. kompaniji Pronico, podružnici švicarskog Solway Investment Groupa, naredio da obustavi vađenje nikla budući da se nije konzultirala s lokalnom zajednicom.

Predsjednik Giammatei odlučio je pak uvesti izvanredno stanje, navodeći kao obrazloženje “radnje koje utječu na javni red i mir i sigurnost građana s obzirom na nasilje pojedinaca i naoružanih skupina prema snagama reda i ometanje slobode kretanja stanovništva”.

Izvanredno stanje trebalo bi trajati 30 dana, a uključivat će zabranu okupljanja i policijski sat, prema uredbi objavljenoj u službenom glasilu Diario de Centro America.

Na potezu je Kongres koji predsjedničku uredbu u roku od tri dana mora “ratificirati, modificirati ili odbaciti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.