Predsjednik Kazahstana zatražio vojnu pomoć Rusije

Svijet 05. sij 202222:56 > 23:21
Izvor: REUTERS/Pavel Mikheyev

Predsjednik Kazahstana Kasim Žokart Tokajev objavio je u srijedu da je zatražio pomoć od vojnog bloka pod ruskim vodstvom zbog velikih protuvladinih prosvjeda u zemlji koje je označio kao "terorističku prijetnju".

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve stane na suzdržanost.

Tokajev je održao drugi govor u razmaku od nekoliko sati, dok zemlju potresaju najsnažniji prosvjedi u više od deset godina, kojih je okidač bio porast cijena energenata.

Predsjednik Kazahstana kazao je da terorističke bande obučene izvan zemlje zauzimaju zgrade, infrastrukturi i otimaju oružje.

VEZANE VIJESTI

Tvrdi da su prosvjednici preuzeli kontrolu nad zračnom lukom u najvećem gradu Almatyju te nad pet zrakoplova iz te zračne luke, uključujući i strane.

“To zapravo više nije prijetnja, to je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže… da im hitno pomognem”, rekao je Tokajev.

Osudio je “masovne napade na pripadnike snage reda”, optužujući “kriminalne elemente koji premlaćuju vojnike, vuku ih gole po ulici, napadaju žene i pljačkaju trgovine”.

Blokada interneta

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s Tokajevom i bjeloruskim predsjednik Aleksandrom Lukašenkom u srijedu o neredima u Kazahstanu, objavila je bjeloruska novinska agencija Belta.

“Almaty je napadnut, uništen i vandaliziran. Stanovnici Almatyja postali su žrtve napada terorista i bandita pa smo dužni poduzeti sve moguće radnje da zaštitimo našu državu”, poručio je Tokajev.

Kazao je da je zatražio pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, ali nije rekao je li dobio odgovor.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Tokajev je također smijenio čelnika obavještajne službe Karima Masimova, objavio je njegov ured.

Lokalni mediji javili su da su prosvjednici ušli u predsjedničku rezidenciju i ured gradonačelnika najvećeg grada u zemlji i zapalili obje zgrade.

Te informacije nemoguće je provjeriti, kao i vijest da su podmetnuli požar u zračnoj luci Almaty, prenosi agencija AFP.

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Agencija France presse javlja da zbog toga nije mogla stupiti u kontakt sa svojim dopisnicima iz Kazahstana.

Mladi željni slobode

Da bi umirio prosvjednike Tokajev je ranije u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

Nazarbajev (81) nije viđen u javnosti od početka prosvjeda i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije koji je bio predsjednik Kazahstana gotovo tri desetljeća od proglašenja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijarda dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima.

Noe mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza, piše Reuters.

Kazahstan je bio prvo gospodarstvo središnje Azije i stalno bilježilo dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazačke nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju.

“Mladi, internetom povezani Kazahstanci, posebon u Almatiju, žele sline slobode kao i Ukrajinci, Gruzijci, Moldavci, Kirgizi i Armenci koji su također izrazili ogorčenje godinama autoritarnih režima”, ocjenjuje za Reuters Tim Ash, marketinški strateg za BlueBay Asset Management.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar