Preminuo bivši talijanski predsjednik

Svijet 22. ruj 202321:12 0 komentara
AFP

Bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, nekadašnji komunist koji je pomogao provesti Italiju kroz razdoblje dužničke krize 2011., umro je u dobi od 98 godina.

Napolitano je imao blizak odnos s papom Benediktom XVI., te je bio jedan od nekolicine ljudi koji su unaprijed upozoreni o šokantnoj Benediktovoj ostavci u veljači 2013. godine. Ured premijerke Giorgije Meloni izrazio je sućut talijanske vlade obitelji Napolitano.

Talijansko predsjedništvo uglavnom je ceremonijalne naravi, no Napolitano je iskoristio svoje ovlasti krajem 2011. godine da ublaži dužničku krizu tako što je imenovao tehnokrata Europske komisije Marija Montija da vodi vladu nakon ostavke premijera Silvija Berlusonija.

Dvije godine kasnije, formirao je veliku koaliciju pod vodstvom političara lijevog centra Enrica Lette nakon neriješenih parlamentarnih izbora te tako ponovno izveo zemlju iz slijepe ulice. Napolitano je postao predsjednik 2006. a izabran je i na drugi sedmogodišnji mandat 2013. Odstupio je 2015. godine zbog svoje odmakle dobi.

Tijekom političke karijere koja je počela ranih 1950-ih godina, izabran je u talijanski i Europski parlament te je služio kao ministar unutrašnjih poslova i predsjednik donjeg doma parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.