Prije pokušaja drugog opoziva, demokrati Trumpu dali još jedan dan da sam ode

Svijet 12. sij 202117:31
Donald Trump
Izvor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Demokrati će u utorak dati posljednju šansu predsjedniku Donaldu Trumpu da napusti funkciju prije no što ga pokušaju po drugi put opozvati zbog napada njegovih pobornika na Kongres 6. siječnja.

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrati, planira glasati o opozivu već u srijedu ako Trump do tada ne odstupi s dužnosti ili ga potpredsjednik Mike Pence ne odluči ukloniti na temelju američkog ustava. 

VEZANE VIJESTI

Donji dom američkog parlamenta će u utorak glasati o rezoluciji kojom će pozvati Pencea da aktivira 25. amandman, nikad ranije iskorišten, koji omogućava većini u vladi da smjeni predsjednika ako on ili ona ne mogu ispunjavati svoju dužnost. Penceovi saveznici tvrde kako on nije sklon toj ideji.

Nasilje koje je prošli tjedan izbilo na Kapitolu stvorilo je razdor između Trumpa i Pencea, pa nisu danima razgovarali, prenosi agencija Reuters. Dvojac se u ponedjeljak sastao u Bijeloj kući, a izvor iz vlasti tvrdi da su razgovarali o nemirima.

„Imali su dobar razgovor, raspravljali su o tjednu pred nama i o protekle četiri godine rada i postignuća vlade“, dodao je dužnosnik.

Ako Trump ne odstupi, a Pence ne aktivira članak do srijede, demokratski čelnici planiraju raspravljati o opozivu u donjem domu, tjedan dana nakon nemira zbog kojih su se zastupnici satima skrivali u zgradi Kongresa i koji su odnijeli pet života.

VEZANE VIJESTI

Dvije demokratske zastupnice, Pramila Jayapal i Bonnie Watson Coleman, objavile su kako su nekoliko dana nakon nemira bile pozitivne na koronavirus jer su satima bile zatvorene s kolegama, uključujući republikance koji nisu nosili maske, kako bi izbjegle gomilu koja je upala u zgradu.

Demokrati su u ponedjeljak optužili Trumpa da je pokrenuo nemire govorom kojim je motivirao tisuće pobornika da marširaju do Kapitola gdje je trajala sjednica na kojoj je potvrđena pobjeda demokrata Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

„Prijetnja predsjednika Americi je hitna, pa će takvo biti i naše djelovanje“, rekla je čelnica demokrata Nancy Pelosi.

Trump ima još osam dana mandata, pa su šanse da će ga demokrati u drugom pokušaju uspjeti opozvati male.

Opozivu treba prethoditi proces u Senatu u kojem republikanci i dalje imaju većinu, a koji je na pauzi te će se sastati tek 19. siječnja, dan prije Bidenove inauguracije.

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca trebalo usprotiviti predsjedniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar