Privedena Greta Thunberg

Klimatske promjene 17. sij 202319:22 > 21:101 komentar
Izvor: REUTERS/Wolfgang Rattay

Klimatska aktivistica Greta Thunberg bila je među privedenima tijekom prosvjeda u utorak protiv rušenja Luetzeratha, ispražnjenog sela u zapadnoj Njemačkoj gdje su se prosvjednici ukopali kako bi pokušali zaustaviti širenje rudnika ugljena.

Greta Thunbergh je privedena dok je s drugim klimatskim aktivistima prosvjedovala kod rudnika ugljena Garzweiler 2, oko 9 kilometara od Luetzerata, gdje je sjedila sa skupinom prosvjednika blizu ruba rudnika.

Njemačka vlada, koju čini i stranka Zelenih, stala je u obranu projekta rudnika kao nužnoga kratkoročnog rješenja energetske krize u državi.

“Posljednji stanovnik selo je napustio 2022.”

Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima.

Europski energetski div RWE namjerava demolirati Luetzerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti organiziraju prosvjede i zauzimaju zgrade i kuće već dvije godine.

Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

Thunberg, koja se pridružila prosvjednicima u petak, viđena je kako sjedi sama u velikom policijskom autobusu nakon što je privedena, rekao je Reutersov očevidac.

“Upotrijebit ćemo silu da vas odvedemo na provjeru identiteta, stoga vas molimo da surađujete”, rekao je policajac skupini prosvjednika, prema snimci Reutersa.

“Greta Thunberg bila je dio skupine aktivista koji su se kretali prema rubu otvorenog rudnika. Međutim, tada smo je zaustavili i odnijeli s tom skupinom izvan opasnog područja kako bismo utvrdili njihov identitet”, rekao je glasnogovornik policije u Aachenu za Reuters, dodajući da je jedan aktivist skočio u rudnik.

Prema policiji, privedena skupina bit će puštena još danas.

“Nema razloga držati ih danima. Možda će proći sati ili će otići odmah”, kazao je glasnogovornik.

Gostujući u Newsroomu na N1 televiziji, novinar DW-a Srećko Matić je kazao da je Greta Thunberg već nekolika dana tu i prosvjeduje.

“Danas je bio buran dan. Aktivisti su promijenili strategiju i imaju više akcija, blokirali su prugu preko koje je RWE prevozio ugljen, zatim su blokirali ulaz u ministarstvo gospodarstva jer je ministrica iz stranke Zelenih, nakon toga su blokirali ulaz u ministarstvu unutarnjih poslova i žalili su se na postupanje policije”, dodao je Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar