Profesor iz Kijeva: Rusiji bi trebalo 14 godina da zauzme četiri oblasti

Svijet 18. lip 202410:21 0 komentara
Profesor iz Kijeva: Rusiji bi trebalo 14 godina da zauzme četiri oblasti
Viacheslav Ratynskyi/Reuters

Profesor s Insituta za međunarodne odnose u Kijevu Maksim Kamenjecki gostovao je u emisiji Novi dan kod našeg Tihomira Ladišića gdje su razgovarali o stanju na bojištu kao i odlukama koje su donijele države na summitu G7 u Švicarskoj, a koje mogu utjecati na tijek rata u Ukrajini.

“U Ukrajini su rezultati konferencije G7 promatrani na različit način, kazao je Maksim Kamenjecki i dodao da je “sudeći po tome što je Rusija napravila u petak, trebalo očekivati da je Vladimir Putin htio pokazati da on igra glavnu ulogu u svim procesima. Ono što se desilo u Švicarskoj je ne toliko razgovor o završetku rata, nego određivanje smjernica ili čak ustrojstva svijeta općenito.”

Kako ističe profesor s kijevskog instituta, “otprilike 160 od 200 zemalja svijeta je dobilo poziv na konferenciju G7, 100-tinjak ih je sudjelovalo, a 80-ak potpisalo završni dokument s tim da aspekt “očuvanja ukrajinskog suvereniteta u njemu nije bio naznačen.”

“To je bila jedna razmjena pozicija”, govori Kamenjecki, “koja je pokazala da ukrajinska diplomatska ekipa još uvijek preferira multilateralne taktike kao što je bilo s krimskom platformom. Koliko je to bilo učinkovito za oslobađanje Ukrajine? Po meni ne baš previše.”

Putin inzistira na početnoj poziciji agresora

Kad je riječ o Putinovoj poziciji i opciji mirovnih pregovora, Kamenjecki kaže da ni s jedne strane nema naznake za takve pregovore. Putin još uvijek inzistira na pozicijama s početka agresije.

Kad se radi o pripajanju okupiranih teritorija, Kamenjecki govori da “Putin traži da čitave regije povuku ukrajinske vojnike kako bi obustavio rat. Tempo kojim Rusija ostvaruje ciljeve agresije bi joj trebalo 14 godina da zauzme ove četiri oblasti.”

Stanje na bojištu – stiže protuzračna obrana iz SAD-a

Komentirajući stanje na bojištu, Kamenjecki otkriva da je na nekim mjestima slomljena ruska ofenziva: “posebice u harkivskoj oblasti gdje je ukrajinska okružila rusku vojsku i istisnula Ruse s položaja.”

“Rusi su kod Aviidvke napredovali, tako da je stanje napeto. Rusija stalno dovlači rezerve, ali kako kažu vojnici s bojišnice, njihova kvaliteta stalno opada.”

“Što se tiče isporuke oružja Ukrajini, američka pomoć koja je vrlo bitna je još uvijek na putu”, kazao je Kamenjecki i precizirao kako se radi “najviše o topničkom naoružanju koje bi omogućilo savladavanje ruske ofenzive kod Harkiva.”

Što se tiče inicijativa koje je postigao Volodimir Zelenski na konferenciji G7 u Švicarskoj, “dogovorena je dodatna protuzračna obnova i pomoć kod obnavljanja energetske infrastrukture”, čije je oštećenje kako govori Kamenjecki, “najveći ruski uspjeh.”

Ono što je iznenadilo je da “neke države od kojih Ukrajina nije očekivala pomoć su je ponudile u kontekstu riješavanja problema razmjene zatvorenika”, zaključuje Maksim Kamenjecki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!