Meloni Putinove prijedloge o miru prozvala propagandom

Svijet 15. lip 202417:41 0 komentara
Filippo MONTEFORTE / AFP

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici 'uzeti u obzir poruku' koju su europski građani poslali na izborima, obilježene rastom krajnje desnice.

Meloni, koja je iz ovih izbora izašla jača dobivši više od 28 posto glasova za svoju postfašističku stranku Braća Italije, nada se da “Europa razumije poruku koja je došla od europskih građana”.

“Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup raznim velikim pitanjima”, rekla je Meloni tijekom završne konferencije za novinare samita šefova država i vlada G7, koji je održan od četvrtka do subote u Pugliji (jug) pod talijanskim predsjedanjem.

Giorgia Meloni žestoka je protivnica, primjerice, Europskog zelenog dogovora, a s druge strane promicateljica oštrijeg pristupa pitanju migracija.

“Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana”, inzistirala je.

Šefovi država i vlada 27 sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi pregovarali o “čelnim poslovima”, čelnicima glavnih institucija EU, a posebno o mogućem ponovnom imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Komisije.

“Sastat ćemo se u ponedjeljak i na ovom ćemo forumu započeti naše procjene”, potvrdila je, podsjećajući da “prijedlog” za predsjedavajućeg Komisije “ide Europskoj pučkoj stranci (EPP), stranci koja ima najveći broj parlamentaraca”.

Dvanaest od 27 članica Europskog vijeća članovi su EPP-a, a prema nepisanom pravilu pobjednik europskih izbora može tražiti mjesto predsjednika Europske komisije.

Italija će donijeti odluku o tome hoće li podržati drugi mandat za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kada procijeni raspodjelu ostalih najviših poslova u EU, rekla je talijanska premijerka, a prenosi Reuters.

Meloni, čija bi potpora mogla biti ključna za von der Leyen, rekla je da bi raspodjela vodećih poslova u EU trebala prepoznati ulogu Italije i poruku koju šalju birači u EU.

Putinove prijedloge o miru u Ukrajini nazvala propagandom

“Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine”, ironizirala je Meloni na završetku konferencije za novinare održane nakon samita zemalja članica G7 koja se održala u Italiji.

“Čini se više kao propagandna inicijativa”, dodala je.

Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio da zahtjevi koje je iznio ruski predsjednik izgledaju poput “diktiranja” mira.

Putin je u petak de facto kao uvjet za razgovore postavio predaju Ukrajine.

Zatražio je da Kijev odustane od svojih ambicija o pridruženju NATO-u i da povuče svoje snage iz regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, na koje Rusija polaže pravo.

Ovakva su stajališta uslijedila nakon što je u subotu u Švicarskoj započeo prvi samit o miru u Ukrajini, ali bez sudjelovanja Rusije.

I Kijev je ovaj tjedan iznio mogućnost održavanja drugog samita uz sudjelovanje ruskog izaslanstva koje bi dobilo “zajednički plan” od svih sudionika, rekao je šefa kabineta Volodimimra Zelenskija, Andrija Jermak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!