Proukrajinske snage napale rusko selo u blizini granice, zarobili ruske vojnike

Svijet 04. lip 202319:40 0 komentara
Vyacheslav Gladkov/Reuters

Borbe su se u nedjelju vodile u ruskom selu blizu ukrajinske granice, nakon novog upada proukrajinskih snaga, dok Moskva nastavlja kampanju zračnih udara.

Guverner ruske Belgorodske oblasti, koja je ovih dana na meti ukrajinskih bombardiranja, rekao je na Telegramu da su se “borbe” vodile u selu Nova Tavoljanka.

“Diverzantska skupina je stigla, sada se borbe vode u Novoj Tavoljanki”, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov. “Nadam se da će svi biti likvidirani”.

Dodao je da su agresori za koje je rekao da su ruski borci koji se bore na strani Kijeva, zarobili ruske vojnike i predložio je razmjenu.

“Jedino što me sprječava da s njima pregovaram je to da su naši ljudi u njihovim rukama možda već mrtvi”, napisao je na toj aplikaciji za razmjenu poruka. “Ali, ako nisu, mogu između 17 i 18 sati doći na granični prijelaz Šebekino. Jamčim im sigurnost”.

U nedjelju ujutro pozvao je stanovnike na tom području da se evakuiraju s bombardiranog područja.

Ovaj novi upad proukrajinskih snaga na ruskih teritorij događa se nakon jakih zračnih udara na središte Ukrajine, pri čemu je u jednome od njih u subotu navečer poginula dvogodišnjakinja i ranjene su 22 osobe u Dnjipru, a u drugome je u nedjelju pogođen aerodrom, priopćile su ukrajinske vlasti.

Ovih dana su se pojačali ruski zračni udari na Ukrajinu, kao i ukrajinske diverzantske akcije u Rusiji.

Ukrajinska topnička vatra nagnala je zadnjih dana tisuće stanovnika na ruskom području da se sklone u Belgorod, upravno središte istoimene oblasti.

Jedan od njih, Jevgenij Ključnjikov, stanovnik Šebekina, udaljenog 30 km, rekao je da je njegov grad sada grad duhova prekriven kraterima od projektila.

“Ako nam vlada ne pomogne obnoviti kuće i ne osigura nam smještaj, svi stanovnici (Šebekina) će biti beskućnici”, rekao je za AFP taj skladištar smješten u prihvatnom centru u Belgorodu.

Gradonačelnik tog grada Valentin Demidov rekao je da se vlastima prijavilo oko 5.000 ljudi koji bježe od bombardiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.