Putin nudi dvostruko veće plaće, ali na ove pozicije nitko ne želi: “Rizici su veliki”

Svijet 03. lis 202308:00 0 komentara
Anton Novoderezhkin / SPUTNIK / AFP

Ruski dužnosnici nerado prihvaćaju poslove u okupiranim regijama Ukrajine, unatoč obećanjima o višoj plaći, iz straha od ukrajinskih napada, navodi se u izvješću ruskih medija.

Zbog prijetnje od nove ukrajinske protuofenzive u anektiranim regijama, koje uključuju Luhansku, Donjecku, Hersonsku i Zaporišku oblast, ruski dužnosnici oklijevaju u tim regijama preuzeti dužnosti, izjavila su dva izvora bliska Kremlju za neovisnu novinu Meduza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret prošlog rujna kojim je formalno pripojio četiri ukrajinske regije, s planovima da ih približi Rusiji te je najavio dvostruko veće plaće za njihove zaposlenike, prenosi Insider.

No, veće plaće nisu dovoljna motivacija u regijama u kojima je visok rizik od ukrajinskih napada, navela su dva službenika za Meduzu.

Poznanik jednog od dužnosnika koji je dobio ministarsku dužnost u okupiranim područjima objasnio je da bi se njegov prijatelj rado vratio kući u Rusiji, ali ne može. “To je kao dezertiranje.”

“Naravno da sam želio pomoći svojoj domovini i napredovati, ali tamo je opasno, rizici su veliki, primjerice od terorističkih napada”, rekao je jedan od sugovornika Meduze.

Od kraja prošle godine Ukrajina je oslobodila dijelove istočne Ukrajine. Neki dužnosnici su smrtno stradali, uključujući Alekseja Kateriničeva, dužnosnika kojeg su postavili Rusi u Hersonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.