Putin obećao obnovu okupirane Ukrajine

Svijet 30. ruj 202311:18 0 komentara
Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Na prvu godišnjicu ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija Hersona, Zaporižje, Donecka i Luhanska, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je obnovu ratom razorenih regija.

“Škole, bolnice, stambene zgrade i ceste, muzeji i spomenici” bit će ponovno izgrađeni i rekonstruirani, rekao je Putin u video poruci koju je Kremlj objavio u subotu.

Sve ruske regije pružat će svoju “bratsku pomoć” u naporima obnove, dodao je.

Putin je, kršeći međunarodno pravo i nakon referenduma koji su međunarodno ismijavani kao prijevare, potpisao sporazume s okupacijskim vođama četiriju regija 30. rujna 2022. da postanu dio Ruske Federacije.

Ukrajina nastavlja s protuofenzivom u nadi da će osloboditi teritorije od ruske okupacije.

“Pred nama je velika zadaća i rješenje teških izazova, provedba velikog programa obnove i društveno-gospodarskog razvoja naših povijesnih regija”, nastavio je Putin u video poruci. “I sigurno ćemo ostvariti zacrtane ciljeve”, dodao je.

Ruski predsjednik nazvao je aneksiju teritorija, koju nije priznala nijedna druga država u svijetu, “povijesnim i sudbonosnim događajem”.

Zahvalio je građanima teritorija čija je odlučnost učinila Rusiju još jačom: “Mi smo jedan narod. I zajedno sve pobjeđujemo, nalazimo odgovor na sve izazove.”

Ni nakon više od godinu i pol rata Rusija ne kontrolira u potpunosti ni jednu od četiriju pripojenih regija. Ukrajina je također uspjela vratiti okupirane dijelove teritorija tijekom višemjesečnih borbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.