Ubijena dva vojnika, Putin pokrenuo vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga

Svijet 19. velj 202214:27 > 17:49 1 komentar
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ukrajinska vojska objavila je da su u subotu granate proruskih separatista ubile dvojicu ukrajinskih vojnika, a četvorica su ranjena u području istočne Ukrajine gdje je ovotjedno nasilje izazvalo bojazan od početka ruske vojne akcije.

Ukrajinska vojska je na svojoj Facebook stranici objavila da je od početka dana evidentirala 70 kršenja primirja koja su počinili separatisti, u usporedbi sa 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

Vojska je izvijestila da su separatisti otvorili vatru na više od 30 naselja duž crte bojišnice koristeći teško topništvo, što je zabranjeno sporazumima čija je svrha spriječiti dugotrajni sukob.

Grupa zastupnika i stranih medija koji su posjetili područje sukoba našla se na udaru vatre zbog čega su morali biti odande evakuirani i odvedeni u sklonište, rekao je u subotu u posebnom priopćenju glasnogovornik stranke predsjednika Volodimira Zelenskija.

Separatisti optužuju Ukrajinu

Separatisti su na društvenoj mreži Telegram optužili Ukrajinu za granatiranje područja pod kontrolom separatista te su kazali da moraju odgovoriti.

Granatiranje preko crte koja dijeli vladine snage i separatiste naglo je pojačano ovaj tjedan, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijom.

Oštro odbacuje bilo kakve insinuacije Rusije da bi Kijev mogao pokrenuti ofenzivu na istoku Ukrajine.

Putin pokrenuo vježbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u subotu vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga, a Washington je rekao da su ruske snage u blizini ukrajinske granice “spremne za napad”.

Dok se zapadne države boje početka jednog od najgorih sukoba od Hladnog rata, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se ruske snage počinju “raspoređivati i približavati” granici sa svojim bivšim sovjetskim susjedom.

Stoltenberg Lavrovu nudi dodatne razgovore

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u subotu je rekao da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kojemu je ponudio dodatne razgovore o potencijalnom smirivanju sukoba u Ukrajini, ali je upozorio Moskvu na opasnosti traženja neostvarivih sigurnosnih zahtjeva, prenose agencije.

Stoltenberg je kazao da je poslao u četvrtak pismo kojim je zatražio od Lavrova da pristane na dodatne razgovore u formatu Vijeća NATO-Rusija, koje je u siječnju razgovaralo o moskovskom zahtjevu za povlačenjem postrojbi iz NATO-a iz istočne Europe.

Nastavlja se gomilanje ruske vojske

Stoltenberg je također na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji kazao da nema znakova povlačenja ruskih postrojbi, usprkos ruskoj tvrdnji da je započela s povlačenjem dijela postrojbi iz područja blizu granice s Ukrajinom.

Glavni tajnik NATO-a ističe da postoji realan rizik od sukoba, dok se gomilanje ruske vojske nastavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.