Putin priprema Ruse na vječni rat: Ove njegove riječi ne bude nadu

Rat u Ukrajini 28. ožu 202320:27 komentar
REUTERS/Alexander Ermochenko

Jedne večeri krajem prosinca skupina starih prijatelja okupila se na večeri u Moskvi u stanu visokog državnog dužnosnika.

Neki od prisutnih gostiju, među kojima su bili članovi ruske kulturne i političke elite, nazdravili su novoj godini u kojoj su izrazili nadu u mir i povratak u normalu. Kako je noć odmicala, čovjek kojeg je trebalo malo predstaviti ustao je da nazdravi držeći svoju čašu.

“Pretpostavljam da očekujete da nešto kažem”, rekao je Dmitrij Peskov, dugogodišnji glasnogovornik Vladimira Putina, opisuje jedna od dvije osobe koje su zasebno za Guardian ispričale što se događalo te večeri pod uvjetima anonimnosti.

“Stvari će postati puno teže. To će trajati jako, jako dugo”, nastavio je Peskov.

Njegova zdravica pokvarila je raspoloženje večeri među uzvanicima, od kojih su mnogi u četiri oka rekli da se protive ratu u Ukrajini. “Bilo je neugodno čuti njegov govor. Bilo je jasno da je upozoravao da će rat ostati s nama i da se trebamo pripremiti na duge staze”, rekao je jedan gost.

“Nema više ciljeva”

Nakon više od godinu dana invazije koja je, prema ruskom planiranju, trebala trajati tjednima, vlada Vladimira Putina stavlja društvo na ratnu nogu sa Zapadom i ukopava se u višegodišnji sukob.

Kada je nedavno razgovarao s radnicima tvornice zrakoplova u regiji Buryatia, Putin je još jednom opisao rat kao egzistencijalnu bitku za opstanak Rusije. “Za nas to nije geopolitički zadatak, već zadatak opstanka ruske državnosti, stvaranje uvjeta za budući razvoj zemlje i naše djece”, rekao je.

Slijedio je obrazac nedavnih govora, rekao je politički analitičar Maxim Trudolyubov, u kojima se ruski čelnik sve više usmjeravao na raspravu o onome što su mnogi nazvali “vječnim ratom” sa zapadom.

“Putin je praktički prestao govoriti o bilo kakvim konkretnim ciljevima rata. On također ne predlaže nikakvu viziju kako bi buduća pobjeda mogla izgledati. Rat nema jasan početak niti predvidiv kraj”, rekao je Trudolyubov.

Tijekom prošlomjesečnog Putinova govora o stanju nacije, ruski čelnik ponovio je neke od mnogih zamjerki koje ima protiv Zapada, naglašavajući da se Moskva borila za nacionalni opstanak i da će na kraju pobijediti. Prikrivena poruka ljudima, smatra Trudolyubov, bila je da rat u Ukrajini neće uskoro završiti i da Rusi moraju naučiti živjeti s tim.

Jedan zapadni diplomat u Moskvi opisao je Putinovu poruku u govoru kao pripremu ruske javnosti za “rat koji nikada ne prestaje”. Također je rekao da nije jasno da bi Putin mogao prihvatiti poraz jer se ne čini da on “shvaća kako izgubiti”.

Rekao je da se čini da Putin ne preispituje sukob unatoč teškim gubicima i neuspjesima prošle godine. Diplomat je primijetio da je ruski predsjednik bivši operativac KGB-a i rekao da su oni obučeni da uvijek nastave slijediti svoje ciljeve, umjesto da preispituju ciljeve.

“Povlačenje nije opcija”

Drugi su primijetili da je ruski čelnik, koji, prema zapadnim obavještajnim službama, osobno donosi operativne i taktičke odluke u Ukrajini, prestao raspravljati o situaciji na fronti u Ukrajini u svojim javnim komentarima.

Prema studiji predsjednikovih govora ruske novinske kuće Verstka, Putin je posljednji put spomenuo borbe u Ukrajini 15. siječnja, rekavši da je dinamika njegove vojske “pozitivna”. Ti propusti odražavaju nelagodno prihvaćanje Kremlja da nije u stanju promijeniti tijek rata na bojnom polju, ustvrdio je Vladimir Gelman, ruski profesor politike na Sveučilištu u Helsinkiju.

“Lakše je ne govoriti o ratnim naporima kada vaša vojska ne napreduje. Ali povlačenje nije opcija za Putina, to bi značilo priznati poraz”, dodao je Gelman.

Rusko vodstvo isprva je očekivalo da će sukob trajati samo nekoliko tjedana prije nego što su proglasili pobjedu, prema planovima koje su presrele zapadne obavještajne službe na početku rata.

“Rusija jednostavno nema ofenzivne sposobnosti za veliku ofenzivu”, rekao je američki vojni stručnjak Rob Lee, koji tvrdi kako je manje od 10 posto ruske vojske u Ukrajini sposobno za ofenzivne operacije, a većina njezinih vojnika sada su ročnici s ograničenom obukom.

“Vidimo da se ruska vojska priprema za dugi rat. Putin računa na to da će resursi njegove zemlje nadmašiti ukrajinske te da će se Zapad umoriti od pomaganja Kijevu”, rekao je Lee.

Val osuda

Nacionalna televizija prešla je s emitiranja lake zabave na emitiranje agresivnih političkih talk-showova. U međuvremenu, škole su dobile upute da dodaju osnovnu vojnu obuku i “domoljubne” lekcije kojima je cilj opravdati rat u Ukrajini. Državna retorika, uključujući Putinove pozive da se riješi “ološa i izdajnika”, dovela je do vala osuda običnih Rusa svojih kolega, pa čak i prijatelja.

No dok su stotine tisuća Rusa ušutkane ili su pobjegle iz zemlje, glasna skupina pristaša rata prihvatila je novi smjer zemlje. I oni su primijetili sve veće troškove sukoba, ali pozivaju na veću podršku javnosti dok sve više prikazuju rat kao globalnu bitku protiv Europe i SAD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.