Putin se sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom bin Salmanom

Svijet 07. pro 202308:06 4 komentara
Alexey NIKOLSKY / POOL / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu navečer u Saudijsku Arabiju nakon posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Prema Saudijskoj tiskovnoj agenciji (SPA) i ruskoj novinskoj agenciji TASS, Putin je po dolasku razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom i de facto vladarom Mohammedom bin Salmanom.

Putin je istaknuo bliske odnose Rusije i Saudijskog kraljevstva.

“Ništa ne može poremetiti razvoj naših prijateljskih odnosa”, rekao je, prenosi agencija TASS. Također je dogovorio s prijestolonasljednikom da se sljedeći susret održi u Moskvi.

Iako Rusija nije članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), blisko surađuje s kartelom Opec+ kako bi postigli više cijene. Putin i saudijski prijestolonasljednik naglasili su zajedničku odgovornost za “predvidljivo međunarodno energetsko tržište”, kako je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema Peskovu, predsjednik i prijestolonasljednik razgovarali su i o situaciji u ratu u Gazi. Peskov, međutim, nije iznio nikakve pojedinosti.

Saudijska državna novinska agencija SPA objasnila je svoje stajalište o vojnoj invaziji Moskve na Ukrajinu, rekavši da je Saudijska Arabija uvijek održavala kontakt sa čelništvima Moskve i Kijeva i podržavala humanitarne inicijative.

Kraljevina vjeruje u mirno rješenje kroz dijalog, zbog čega je u kolovozu bila domaćin konferencije posvećene Ukrajini.

Tijekom kratke turneje Putina je prethodno primio predsjednik Mohammed bin Sajid u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Razgovarali su o “raznim regionalnim i međunarodnim pitanjima”, izvijestila je državna novinska agencija WAM.

Obje zemlje izjasnile su se za prekid vatre za “trajni i sveobuhvatni mir” u ratu u Gazi. Složili su se da temelj za trajni mir treba biti rješenje s dvije države. Prema Putinovim riječima, UAE je najvažniji trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu.

Otkako je Moskva započela neprijateljstva protiv Ukrajine, kretanja ruskog predsjednika u inzomestvu su ograničena zbog međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdao sud u Haagu. Posjet Zaljevu prvi je od početka rata 2022. koji ne uključuje izravne saveznike Moskve poput Kine, Bjelorusije ili Kazahstana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare