Putinov najbliži saveznik tvrdi da NATO sprema zavjeru u Poljskoj

Svijet 21. velj 202414:06 0 komentara
Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko iznio je tvrdnje o zavjeri NATO-a na poljskom tlu.

Lukašenko je Putinov najbliži saveznik i oslanjao se na ruskog vođu kako bi zadržo svoju vlast nakon spornih izbora 2020. Lukašenko do sada nije izravno uključio Minsk u Putinovu invaziju na Ukrajinu, ali je dopustio Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za napade, prenosi Newsweek.

Tijekom govora u glavnom gradu Minsku pred osobljem bjeloruskih sigurnosnih agencija, Lukašenko je rekao da obavještajne agencije u Varšavi i Washingtonu planiraju provokacije na poljskom tlu za koje će se okriviti Rusija i Bjelorusija.

“Znamo za sve scenarije vođene obavještajnim podacima o raznim vrstama provokacija i ekstremističkih akcija koje uključuju militante u Ukrajini, Poljskoj i Litvi i objavit ćemo ih što je više moguće”, rekao je Lukašenko.

“Za sve će okriviti Rusiju i Bjelorusiju”

“Poljsko-američka obavještajna služba priprema provokaciju velikih razmjera protiv poljskih civila za koju će okriviti Rusiju i Bjelorusiju. Vidite da im treba izgovor, razlog”, rekao je bjeloruski čelnik.

“Jednom je Hitler pripremio takvu operaciju na granici s Poljskom”, dodao je.

To je suprotno Putinovim tvrdnjama o početku Drugog svjetskog rata. Ruski čelnik rekao je američkom voditelju talk showa Tuckeru Carlsonu ranije ovog mjeseca da je Adolf Hitler bio “prisiljen” napasti Poljsku jer je bila “nekooperativna”, tu verziju Varšava je odbacila kao besmislicu.

Lukašenko je nastavio: “Amerikance nije briga hoće li posljednji Ukrajinac ili posljednji Poljak umrijeti. Ali kako Poljaci mogu razgovarati o takvom scenariju s Amerikancima?”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!