Radioaktivni vukovi iz Černobila mogli bi biti ključ za sprječavanje raka kod ljudi

Magazin 08. velj 202416:07 0 komentara
Unsplash / ilustracija

Istraživanje je pokazalo da su divlji vukovi koji žive u Černobilskoj zoni isključenja razvili otpornost na rak i mogli bi donijeti nove uvide u to kako spriječiti bolest kod ljudi.

Čini se da su čopori sivih vukova lutalica koji žive u Černobilu razvili mutacije koje povećavaju njihove šanse da prežive rak, pokazalo je novo istraživanje.

Cara Love, biologinja sa Sveučilišta Princeton, proučavala je vukove cijelo desetljeće i njezino je istraživanje otkrilo da imaju izmijenjen imunološki sustav, sličan onome od pacijenata oboljelih od raka koji su podvrgnuti zračenju, piše Mirror.

Primijetila je kako vukovi iz Černobila preživljavaju i napreduju unatoč generacijama izloženosti i nakupljanju radioaktivnih čestica u njihovim tijelima.

Najgora svjetska nuklearna nesreća oslobodila je radijaciju koja uzrokuje rak, ali njezino istraživanje pokazuje da su vukovi otporni na povećan rizik od raka.

Životinje koje lutaju zonom isključenja i njihov DNK zanimaju mnoge znanstvenike diljem svijeta.

Prošle je godine genetičarka Elaine Ostrander primijetila kako bi takav rad mogao donijeti nove uvide u to kako spriječiti rak kod ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!