Raste broj žrtava od poplave nakon sabotaže brane, Rusija odbila pomoć

Svijet 19. lip 202306:55 0 komentara
AFP / AFP / Profimedia

Rusija je odbila ponude Ujedinjenih naroda za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na rijeci Dnjepar, priopćili su u nedjelju iz ove svjetske organizacije.

Od 6. lipnja, kad je brana oštećena i poplavljeno područje Hersona koje se nalazi pod ruskom okupacijom, broj žrtava u poplavama narastao je na 52, dok se 31 osoba smatra nestalom. Na području pod ruskom kontrolom umrlo je 35 ljudi, a na ukrajinskoj strani njih 17. Više od 11.000 ljudi je moralo napustiti svoje domove.

Iz UN-a su pozvali Rusiju da djeluje u skladu sa svojim obvezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

“Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna”, rekla je u službenom priopćenju , humanitarna koordinatorica UN-a za Ukrajinu Denise Brown.

Ukrajina je optužila Moskvu za dizanje u zrak brane iz sovjetske ere, koja se od prvih dana prošlogodišnje invazije nalazi pod ruskom kontrolom.

Skupina međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiteljima u njihovoj istrazi smatra da je “vrlo vjerojatno urušavanje brane uzrokovao eksploziv koji su podmetnuli Rusi”.

S druge strane je Kremlj optužio Kijev za sabotiranje brane hidroelektrane.

Vlasti u Odesi zatvorile su nekoć popularne tamošnje crnomorske plaže, zabranivši kupanje i konzumaciju ribe i plodova mora iz neidentificiranih izvora.

“Plaže u Odesi proglašene su neprikladnima za kupanje zbog značajnog pogoršanja stanja vode… i stvarne opasnosti po zdravlje”, objavila je uprava Odese putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Prošlotjedni testovi vode pokazali su opasne razine salmonele i drugih “uzročnika zaraze”, rekli su ukrajinski dužnosnici. Provedeno je i praćenje uzročnika kolere.

Iako su se poplavne vode povukle, rijeka Dnjepar odnijela je tone otpadaka u Crno more i na obale Odese, uzrokujući ono što je Ukrajina nazvala “ekocidom”. Očekuje se da će se razine otrovnih tvari u morskim organizmima i na morskom dnu pogoršati, a povećan je i rizik od mina koje su izbačene na obalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!