Raste zabrinutost: Kit beluga odbija hranu nakon što je zalutao u rijeku Seinu

Svijet 07. kol 202209:161 komentar
Izvor: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Raste zabrinutost za kita belugu koji je primijećen u francuskoj rijeci Seini, daleko od hladnih arktičkih voda koje mu više odgovaraju, jer odbija hranu i djeluje mršavo, rekla je lokalna dužnosnica u subotu.

Beluga polako pliva oko 80 km od Pariza. Veterinari će procijeniti njegovo zdravlje prije nego što se donese odluka o tome kako intervenirati.

Spasioci, koji ne znaju da li sisavac od 4 metra ne jede jer mu nedostaje energije ili je bolestan, pokušali su ga nahraniti živom pastrvom.

“Nije se činilo previše zainteresiranim”, rekla je novinarima Isabelle Dorliat-Pouzet, dužnosnica departmana Eure.

Kit je odlutao daleko od svog prirodnog staništa. Potpuno bijele beluge obično žive u Arktičkom i subarktičkim oceanima, iako je poznato da ponekad zalaze i u južnije vode i mogu kratko vrijeme preživjeti u slatkoj vodi.

Krajem svibnja, mlada ženka orka koja je bila pogođena metkom u glavu te je zalutala u Seineu uginula je. Udruga Sea Shepherd obećala je 10.000 eura za informaciju tko je pucao u orku.

Nije donesena odluka o tome kako belugu vratiti u ocean, rekla je Dorliat-Pouzet.

Jedna je mogućnost da ga se pokuša odvesti natrag u otvorenu vodu. Druga je da ga se izvadi iz rijeke i transportira, iako je Dorliat-Pouzet rekla da nije jasno je li kit dovoljno jak za tako opasnu operaciju.

Veterinari će mu prvo pokušati ubrizgati vitamine.

“Malo ljudi misli da će se beluga sama vratiti 160 km do mora”, dodala je Dorliat-Pouzet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar