Reuters: Putin je spreman okončati rat u Ukrajini

Svijet 24. svi 202413:25 0 komentara
Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre uz priznanje trenutačnih linija na bojnom polju, rekla su četiri ruska izvora za agenciju Reuters, rekavši da je Putin spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore pozitivno na to.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovu okruženju, rekla su da je ruski čelnik maloj skupini savjetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da odbaci pregovore, javlja Reuters u tekstu koji je predstavio kao eksluzivu.

“Putin se može boriti koliko god je potrebno, no Putin je također spreman na prekid vatre – da zamrzne rat”, rekao visoki ruski izvor, koji je surađivao s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlju.

On je, kao i ostali citirani izvori u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti tematike.

Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koji rade ili su radili s Putinom na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata sa sadašnjim linijama bojišnice.

Peskov: Rusija je otvorena za dijalog

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi “vječni rat.” Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane nisu odgovorila na pitanja.

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova prošlog tjedna za ruskog ministra obrane neki su zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao postavljanje ruske ekonomije na stalni ratni put kako bi pobijedila u dugotrajnom sukobu.

Zelenski više puta rekao da mir pod Putinovim uvjetima ne dolazi u obzir

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u ožujku za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije kako bi okončao rat. Nisu izravno komentirali novog ministra obrane. Na temelju njihovih saznanja o razgovorima u najvišim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da objave pobjedu ruskom narodu.

Tri izvora su rekla da Putin razumije da bi svaki dramatičan novi napredak zahtijevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, koju on ne želi.

Mogućnost prekida vatre, pa čak i mirovnih pregovora, trenutno se čini dalekom. Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uvjetima ne dolazi u obzir. Obećao je ponovno osvojiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je dekret 2022. koji je formalno proglasio bilo kakve pregovore s Putinom “nemogućim.”

Jedan od izvora predviđa da se nikakav sporazum ne može postići dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne zaobiđe njega i ne postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći prošlog tjedna u Kijevu, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!