Robert Koch: Silazni trend koronavirusa se zaustavio, virus je dobio “boost”

Svijet 19. velj 202111:46 > 12:29
Izvor: ANNEGRET HILSE / POOL / AFP

Institut Robert Koch (RKI) izvijestio je da je broj novozaraženih u Njemačkoj u 24 sata ponovo znatno iznad 9000, analize Instituta pokazuju i to da se britanskih soj koronavirusa sve više širi Njemačkom, zbog svega toga oglasio se predsjednik RKI-a Lothar Wieler.

Wieler je rekao, prenio je Der Spiegel online, da se “Njemačka ponovo nalazi na prekretnici”.

“Silazni trend (koronavirusa) više se ne nastavlja”, kazao je Wieler, “Sedmodnevna incidencija diljem zemlje više se ne smanjuje.”

“Virus je dobio ‘boost’, svako nas nepromišljeno ublažavanje mjera baca natrag, tako da bismo se za nekoliko tjedana vratili na točku na kojoj smo bili za Božić”, kazao je predsjednik RKI-a.

VEZANE VIJESTI

“Boost” je Wieler spomenuo u kontekstu varijante koronavirusa B 1.1.7., izvorno otkrivene u Velikoj Britaniji, koja se sada širi Njemačkom, te je napomenuo da takve okolnosti “borbu protiv pandemije čine još težom”. Učestalost “britanskog soja” u Njemačkoj zapravo je ono što Wielera posebno brine pored toga što se u pojedinim njemačkim pokrajinama bilježi prestanak pada dnevnog broja novozaraženih.

Dan prije Wielerove izjave mediji u Njemačkoj prenijeli su ispitivanje RKI-a i nekolicine laboratorija, provedeno prošlog tjedna na 23.000 pozitivna uzorka na PCR testove, koje je pokazalo da se “bitno zaraznija varijanta virusa” u Njemačkoj proširila na više od 20 posto svih novih slučajeva zaraze SARS-CoV-2.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn osobno se obratio javnosti tim povodom i kazao da je udio novih slučajeva zaraze u Njemačkoj “iznad 20, možda i iznad 22 posto”. Prije dva tjedna udio britanskog soja bio je u Njemačkoj samo šest posto. Južnoafrička varijanta je u Njemačkoj još uvijek relativno nisko učestala, prema podacima RKI-a zasad je na 1,5 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar