Rusi se potpuno povukli, usred Hersona vijori se ukrajinska zastava

Svijet 11. stu 202213:12 3 komentara
NEXTA/Twitter

Ukrajinski vojnici su, prema informacijama ukrajinskih i svjetskih medija, stigli u Herson. Ova vijest dolazi nakon informacije ruske strane da se posve povukla na istočnu stranu Dnjepra. Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su se sve ruske trupe povukle iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar, izvijestila je ruska državna agencija TASS.

Rusko ministarstvo tvrdi da su se svi vojnici i sva vojna oprema prebačeni preko rijeke. Povlačenje je završeno u pet ujutro po moskovskom vremenu.

VEZANA VIJEST

Ruskom ministarstvo objavilo je da niti jedan vojnik i niti jedan komad opreme nije ostavljen na zapadnoj obali Dnjepra, na kojoj se nalazi Herson. Prilikom povlačenja, dodaje se, također nije bilo gubitaka vojnika ni opreme.

Rusija je povlačenje vojnih snaga naredila u srijedu nakon što je pokušaje da se zadrže pozicije i opskrbe vojnici nazvala uzaludnim zbog ukrajinske ofenzive.

Na društvenim je mrežama objavljena fotografija ukrajinske zastave koja je razvijena u tom gradu.

Iz više izvora pojavila se vijest da su ruske snage prilikom bježanja iz Hersona bombardirali most Antonovski prijeko rijeke Dnjepar na jugu Ukrajine. Neke fotografije i izvješća navode kako je most u potpunosti uništen.

Sudeći prema objavama na društvenim mrežama, ukrajinski vojnici ušli u grad Herson. Jedna fotografija objavljena na društvenim mrežama, prikazuje ljude kako dočekuju ukrajinske vojnike, a geolocirana je blizu puba u zapadnom dijelu grada. To pokazuje da se ukrajinske snage nastavljaju probijati u centar ovog grada na jugu Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.