Rusija planira udvostručiti broj probnih lansiranja balističkih projektila

Svijet 16. pro 202206:50
ilustracija: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP

Rusija će iduće godine udvostručiti broj probnih lansiranja svojih interkontinentalnih balističkih projektila na osam u odnosu na četiri izvedena lansiranja ove godine, izjavio je u petak zapovjednik strateških raketnih snaga.

Sergej Karakajev izjavio je za glasilo Krasnaya Zvezda da će projektili biti lansirani s dva mjesta – u blizini Murmanska na sjeveru i Volgograda na jugu. Karakajev je rekao da su četiri ovogodišnja lansiranja “potvrdila visoku pouzdanost raketnih sustava”.

PROČITAJTE JOŠ

Prema Novom START ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je stupio na snagu 2011., Rusija i Sjedinjene Države ograničene su broj interkontinentalnih balističkih projektila, svaka na 700.

Karakajev je posebno naveo nuklearni projektil Sarmat koji je prvi put lansiran u travnju ove godine iz Plesecka u sjevernoj Rusiji, pogodivši metu na poluotoku Kamčatka udaljenom 6000 kilometara.

Sarmat je razvijan godinama, a testiran je u vrijeme ekstremnih međunarodnih napetosti, u tjednima nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar