Rusija premješta moćno oružje s istoka Europe, Britanci otkrivaju što se skriva iza svega

Svijet 27. stu 202319:00 0 komentara
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Rusija povlači sustave protuzračne obrane iz svoje zapadne enklave Kalinjingrada, što pokazuje da se Moskva osjeća posljedice tekućeg rata u Ukrajini, procjena je britanskog ministarstva obrane.

Kremlj je vjerojatno premjestio niz strateških sustava protuzračne obrane iz svoje baze na Baltičkom moru u Kalinjingradu na trenutne linije bojišnice u Ukrajini kako bi “popunio nedavne gubitke”, napisalo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem ažuriranju, piše Newsweek.

“S obzirom da s tri strane graniči s državama članicama NATO-a, Rusija vidi Kalinjingrad kao jednu od svojih strateški najosjetljivijih regija”, dodalo je ministarstvo. Do izolirane oblasti se može doći kroz sporni pojas zemlje poznat kao prolaz Suwałki, koji povezuje ruskog saveznika Bjelorusiju s Kalinjingradom.

Prolaz Suwałki povremeno se opisuje kao NATO-ova slaba točka i najutvrđenija granica Saveza. Litvanski ministar obrane, Arvydas Anušauskas, izjavio je za Newsweek ranije ove godine da Vilnius, glavni grad Litve, i njegovi saveznici jačaju obranu oko prolaza.

Čini se da rusko ministarstvo obrane “prihvaća dodatni rizik” oko Kalinjingrada smanjenjem svoje protuzračne obrane i premještanjem sustava u Ukrajinu “naglašava prenapregnutost koju je rat izazvao za neke od ključnih, modernih sposobnosti Rusije”, ocijenilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Prijenos vrijednih, naprednih sustava protuzračne obrane iz Kalinjingrada uslijedio je nakon “povećanja” gubitaka moskovskog sustava SA-21 krajem listopada, napisalo je ministarstvo u svom ažuriranju.

SA-21 Growler, kako ga naziva NATO, napredni je mobilni raketni sustav zemlja-zrak, poznat i kao S-400 Triumf. S-400 dugog dometa smatra se općenito ekvivalentnim sustavu protuzračne obrane Patriot američke vojske i zlatnim standardom ruske protuzračne obrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!