Rusija prijeti ukidanjem sporazuma o žitu, postavlja uvjete

Svijet 26. svi 202307:19
ADRIAN DENNIS / AFP, Ilustracija

Rusija je u četvrtak signalizirala da, ako se ne ispune zahtjevi za poboljšanjem njezinog izvoza žitarica i gnojiva, neće produljiti sporazum nakon 17. srpnja koji dopušta siguran ratni izvoz istih proizvoda iz luka tri ukrajinska crnomorska područja.

Istu prijetnju i zahtjeve Rusija je uputila i u ožujku, da bi se prošlog tjedna složila obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni pakt – sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja s Rusijom i Ukrajinom kako bi se pokušala ublažiti globalna kriza pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusija je od ožujka dala prioritet dvama specifičnim zahtjevima – ponovno pokretanje cjevovoda za transport ruskog amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi za izvoz na globalna tržišta, i ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke, poznate kao Rosselkhozbank s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.

“Ako Rosselkhozbank nije povezana sa SWIFT-om i nema napretka u provedbi drugih ‘sustavnih’ problema koji blokiraju naš poljoprivredni izvoz, tada će ‘Crnomorska inicijativa’ također morati tražiti alternative”, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak.

Predložilo je izvoz zemlje kroz Europu kao alternativu, dodavši da je to skuplje za Ukrajinu.

Banka Rosselkhozbank je odsječena od SWIFT-a od strane EU u lipnju zbog ruske invazije. Glasnogovornik EU rekao je da se ne razmatra ponovno uspostavljanje ruskih banaka u taj sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.