Ruski borbeni avion ispalio rakete na britanski avion nad Crnim morem

Svijet 14. ruj 202313:23 0 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov/Ilustracija

Ruski pilot pokušao je srušiti promatrački avion britanskog zrakoplovstva (RAF) nakon što je bio uvjeren da ima dozvolu za pucanje, saznaje BBC.

Rusija je tvrdila da je incident koji se dogodio prošlog rujna uzrokovan “tehničkim kvarom”.

Ali su tri zapadna visoka vojna izvora koji su upoznati s incidentom rekli za BBC da ruske komunikacije koje je presreo avion RAF RC-135 River Joint daju sasvim drugačiju sliku od službene verzije.

Avion RAF-a – s posadom do 30 ljudi letio je u okviru nadzorne misije iznad Crnog mora u međunarodnom zračnom prostoru 29. rujna prošle godine kada je naišao na dva ruska borbena aviona SU-27.

Presretnuta komunikacija pokazuje da je jedan od ruskih pilota mislio da je dobio dozvolu gađati britanski avion, nakon dvosmislene komande ruske stanice na tlu.

Međutim, drugi ruski pilot nije tako mislio. Prigovarao je i psovao svog vodnika kada je ispalio prvi projektil.

Dok su se dva ruska SU-27 približavala špijunskom avionu RAF-a, zaprimili su komunikaciju od kontrolora zemaljske stanice.

Jedan zapadni izvor rekao je za BBC da su riječi koje su primili značile “imate metu”.

Ovaj dvosmislen izraz je jedan od ruskih pilota protumačio kao dozvolu za pucanje.

Ruski pilot je ispalio projektil, koji je uspješno lansiran, ali nije uspio zahvatiti metu, rečeno je BBC-u. Radilo se o promašaju, a ne kvaru.

Pilot drugog SU-27 nije smatrao da su dobili dozvolu za pucanje.

Izvor tvrdi da je opsovao svog kolegu, zapravo ga pitajući što misli da treba napraviti. No, prvi pilot je ipak ispalio još jednu raketu.

Izvori navode da je druga raketa jednostavno pala s krila – što sugerira da je oružje ili neispravno ili da je lansiranje prekinuto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!