Ruski oporbeni političar: Navaljni je ubijen po direktnoj Putinovoj naredbi

Svijet 23. svi 202409:42 0 komentara
AFP

Aleksej Navaljni ubijen je po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, tvrdi bivši šef stožera pokojnog ruskog oporbenog lidera, Leonid Volkov.

Govoreći za Politicov podcast Power Play, izjavio je da “nema sumnje u uzrok smrti bivšeg ruskog oporbenog čelnika” prije nešto više od tri mjeseca u arktičkoj zatvorskoj koloniji.

“Putin ga je ubio. On je 16. veljače hladnokrvno naredio da ga se ubije. Trebat će nam vremena da saznamo kako se to točno dogodilo i kako je točno izvedeno, ali ne sumnjamo u to”, izjavio je.

Volkov je rekao da će organizacija koju je utemeljio Navaljni nastaviti prikupljati informacije o napadu, nakon što je istražila metode i sredstva koje je Putinov režim koristio kako bi ciljao druge protivnike posljednjih godina.

Također, Volkov je i sam bio žrtva brutalnog napada čekićem mjesec dana nakon Navaljnijeve smrti. Tad mu je slomljena ruka, a imao je i ozljede glave. Sve se dogodilo ispred njegovog doma u Litvi, gdje živi u egzilu.

Od tada su uhićena tri osobe, a optuženi za napad na trebali bi se pojaviti pred sudom.

“Ono što mi je zanimljivo je saznati tko je točno naručio napad, koliko je plaćen i kako je sve to organizirano.”

Na kraju je objasnio zašto neće odustati od ciljeva koje je zacrtao s Navaljnijem i svim kolegama, ali i istomišljenicima.

“Jedini način da njegova ogromna žrtva ne bude uzaludna jest izgraditi ovu prekrasnu europsku demokratsku Rusiju budućnosti o kojoj je Navaljni sanjao. Dakle, to je naš cilj… Nećemo odustati od toga jer je to za nas jedini način da branimo i promičemo njegovu ostavštinu sada… I uvijek smatramo da je naša borba protiv Putina maraton, a ne sprint”, naglasio je Volkov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!