Ruski vojni bloger se ubio, nije želio obrisati podatke o velikim žrtvama kod Avdiivke

Svijet 22. velj 202422:55 0 komentara
Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Istaknuti nezavisni ruski vojni bloger Andrej Morozov navodno je počinio samoubojstvo 21. veljače nakon što je odbio naredbu ruskog vojnog zapovjedništva da izbriše izvješća o velikom broju ruskih žrtava kod Avdiivke.

Morozov je bio narednik u ruskoj 4. zasebnoj motoriziranoj strijeljačkoj brigadi i strastveni kritičar ruskog vojnog zapovjedništva i Ministarstva obrane (MoD).

Morozov je objavio opširnu oproštajnu poruku u kojoj je naveo da mu je neimenovani ruski pukovnik 20. veljače naredio da ukloni svoje izvješće od 19. veljače u kojem se navodi da je 16.000 ruskih vojnika poginulo u borbi tijekom ruskih ofenzivnih operacija u Avdiivki, piše Institut za proučavanje rata (ISW).

Pukovnik je navodno zaprijetio da će prekinuti s dostavom streljiva i vojne opreme Morozovljevoj jedinici ako ne izbriše svoja izvješća o velikim gubicima ruske vojske.

Morozov je tvrdio da je pukovnik vjerojatno slijedio naredbe ruskog vojnog zapovjedništva, političkog vodstva i ruskih propagandista poput Vladimira Solovjova, koji je nastojao eliminirati Morozova čak i prije ruske invazije.

Morozov je objavio da je pokušao razotkriti istinu te da više nije mogao služiti pod takvim pukovnikom, a također je implicirao da su se ruske vlasti možda urotile da ga ubiju ili uhite. Poručio je da više ne vidi smisao u nastavku svoje borbe protiv nesposobne ruske vojne birokracije s nedostatkom resursa.

U oproštajnoj poruci je ponovno komentirao ruske gubitke u Avdiivki i u oblasti Donjeck. Morozov je optužio ruske generale da su rasipnički žrtvovali tisuće vojnika kako bi napredovali u svojim vojnim karijerama i implicirao da većina ruskih novinara laže o stvarnosti na bojnom polju.

Ruski informacijski prostor, osim ruskih propagandista i vojnih blogera pod kontrolom Kremlja, oplakuje smrt Morozova. Morozov je bio jedan od rijetkih preostalih neovisnih ultranacionalističkih blogera koji su otvoreno kritizirali rusko vojno zapovjedništvo i vladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!