Ruski vojni helikopter na par minuta ušao na teritorij NATO-a

Svijet 22. lip 202213:02 > 13:051 komentar
Pixabay/Ilustracija

Estonija, članica NATO saveza, izvijestila je da je ruski vojni helikopter na nekoliko minuta uletio u njen zračni prostor prošle subote, sugerirajući da Rusija nastavlja prijetiti NATO-u i iskaljivati se na susjednim zemljama.

Estonsko ministarstvo obrane u utorak je izjavilo da je ruski Mi-8 helikopter bez dozvole na dvije minute ušao u prostor regije Koidula u subotu, dodajući da je to samo jedan u nizu nedavnih zračnih upada Rusije na njen teritorij, piše Business Insider.
Kusti Salm, visoki dužnosnik ministarstva, rekao je da Rusija „simulira raketne napade na Estoniju” i dodao da je prijetnja za zemlju na najvišim razinama ikad, prenio je Sky News.
Upad helikoptera u estonski zračni prostor dogodio se tek nekoliko dana prije velikog NATO summita u Madridu, koji bi se trebao održati 29. lipnja.
Zemlje članice NATO-a će razgovarati o tome kako ojačati savez u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.
Ruski predsjednik Vladimir Putin već dugo ponavlja kako širenje NATO-a predstavlja prijetnju ruskoj sigurnosti. Taj argument je iskoristio kao i opravdanje za invaziju na Ukrajinu u veljači ove godine.
U svibnju je i Finska – koja graniči s Rusijom i ranije tog mjeseca je podnijela zahtjev za pridruženje NATO-u – izvijestila da je ruski Mi-17 helikopter ušao u njen zračni prostor, iako su dodali da to nije bila ozbiljna provokacija.
Incident u Estoniji dolazi dok Rusija također prijeti Litvi, još jednoj od sebi susjednih zemalja.
Ranije ovog tjedna je Litva, također EU i NATO članica, odbila dati dozvolu da ruske sirovine čelika i željeza prolaze njenim teritorijem u transportu prema Kalinjingradu, ruskoj enklavi u Europi, navodeći da bi takvo dopuštenje značilo kršenje sankcija nametnutih Rusiji od strane zemalja Europske unije.
Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Europska unija je zabranila zemljama članicama da izdaju dozvole ulazak čitavog niza proizvoda koje izvozi Rusija – ugljen, metale, građevinski materijal, tehnologiju – na teritorij EU.

Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog vijeća sigurnosti, rekao je da će odluka o zabrani transporta u Kalinjingrad „imati ozbiljne negativne posljedice na populaciju Litve.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar