Ruski vojnici se žale: “Izbrisane su cijele pukovnije”

Svijet 09. lip 202308:01 0 komentara
SERGEY BOBOK / AFP / ilustracija

Ruski vojnici koji se bore protiv anti-Putinovih boraca koji su prošlog tjedna upali u rusku regiju Belgorod na granici s Ukrajinom požalili su se da su "izbrisane cijele pukovnije".

Telegram kanal “Pskovske pokrajine” objavio je u utorak da je primio poruku od ruske jedinice koja se bori u blizini pograničnog grada Šebekino u Belgorodu.

Dvije ruske pobunjeničke skupine – Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC) – ušle su u Belgorod prošlog tjedna i od tada traju intenzivne borbe.

Legija se sastoji od prebjega iz ruskih oružanih snaga i ruskih i bjeloruskih dobrovoljaca, a RVC kaže da njezini članovi uključuju Ruse koji se bore na strani Ukrajine i protiv režima u Kremlju.

“Pod stalnim smo granatiranjem”

U nedjelju je RVC rekao da stoji iza napada u regiji Belgorod u kojem je zarobljeno nekoliko ruskih vojnika.

“Pod stalnim smo granatiranjem, ubijaju se časnici, obični vojnici i prije svega ljudi koji imaju obitelji i svu svoju rodbinu kod kuće”, stoji u spomenutoj poruci ruskih vojnika.

Ruski vojnici su rekli da su loše vodstvo i nedostatak pojačanja i opreme krivi za veliki broj žrtava. “Spremni smo braniti našu domovinu, ali uz odgovarajuću opskrbu. U ime 1009. pukovnije molimo vas da sagledate ovaj ozbiljan problem i donesete odluke što je prije moguće.”

Vojnici su rekli da su mobilizirani prije osam mjeseci, a kasnije su odvedeni u ukrajinsku takozvanu Narodnu Republiku Luhansk na obuku, nakon čega su raspoređeni u oblast Belgorod.

Nepotvrđeni video također je kružio ruskim i ukrajinskim kanalima na društvenim mrežama, a navodno prikazuje ruskog vojnika iz 138. brigade postavljenog u regiji Belgorod. On u videu tvrdi da je njegova postrojba izgubila 80 posto ljudstva te da su on i njegovi suborci bili “primorani na povlačenje bez dopuštenja i bez pojačanja”.

“Nakon nekog vremena, ista se situacija dogodila s druge dvije jedinice. Pokosili su cijele pukovnije naših ljudi”, rekao je vojnik, a prenosi Newsweek.

Oslobađanje Rusije od putinizma

Ilya Ponomarev, ruski političar u egzilu koji kaže da je politički predstavnik Legije za slobodu Rusije, rekao je prošli tjedan za Newsweek da skupina ima za cilj “osloboditi Rusiju od putinizma”.

Britansko ministarstvo obrane ocijenilo je 2. lipnja da se ruski zapovjednici sada suočavaju s “akutnom dilemom” – hoće li ojačati obranu u ruskim pograničnim regijama ili ojačati svoje linije u okupiranoj Ukrajini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.