Ruski vojnici uhvaćeni u zamku u Bahmutu?

Rat u Ukrajini 11. srp 202308:01 0 komentara
Aris Messinis / AFP

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da su njezine snage uhvatile ruske vojnike u zamku u razorenom istočnom gradu Bahmutu, gdje Ukrajinci napreduju u sklopu svoje protuofenzive.

Ruski izvještaji o borbama kažu da su snage Moskve odbile ili zadržale ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu. Više od 500 dana od početka ruske invazije, ukrajinska protuofenziva koja je započela početkom prošlog mjeseca usredotočila se na zauzimanje skupina sela na jugoistoku i napad na ruske snage koje drže Bahmut.

Ukrajinski dužnosnici su u ponedjeljak rekli da su napredovali u oba sektora. “Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku”, rekao je general Oleksander Sirskij na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da se neprijatelje “tjera iz njihovih položaja”.

Na jugu je general Oleksander Tranavskij na Telegramu rekao da su ukrajinske snage “u pokretu”, a da su ruske tijekom 24 sata izgubile stotine ljudi.

Predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da protuofenziva, pojačana sofisticiranim oružjem zapada, napreduje sporije nego što se Ukrajina nadala.

Vojni analitičari kažu da Kijev želi pokazati barem nekakav uspjeh vođama koje prisustvuju samitu NATO saveza u Litvi koji započinje u utorak.

Rusko ministarstvo obrane je objavilo da su njezine snage odbile ukrajinske napade u trima područjima Donjecke oblasti, uključujući selo Kliščivka, koje je bilo u središtu borbi proteklih dana blizu Bahmuta.

Ministarstvo je dodalo da su ruski vojnici odbili ukrajinske napade na jugu, uključujući okolicu sela Rivnopil, za koje je ukrajinska strana rekla da je osvojila prije dva tjedna.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar je na Telegramu rekla da su snage Kijeva tijekom proteklog tjedna pod svoju kontrolu vratile 10,2 četvornih kilometara na jugu i četiri kvadratna kilometra teritorija na istoku.

Ukrajinska vojska je kazala da su njezini pripadnici ponovno zauzeli 169 četvornih kilometara na južnoj bojišnici i 24 četvornih kilometara oko Bahmuta otkako je započela protuofenziva.

Reuters nije mogao potvrditi izvještaje s bojišnice, a Rusija nije priznala ukrajinske dobitke.

Moskva tvrdi da su borbe bile žestoke otkako je započela protuofenziva. Njene snage i dalje drže velike dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine koje su zauzele nakon invazije 24. veljače 2022.

Ukrajina je zabilježila nove ruske napade na civilne lokacije.

Njene hitne službe su rekle da je u napadu na punkt za distribuciju humanitarne pomoći na jugoistoku poginulo sedam osoba, a da su dvije osobe ubijene u ruskom granatiranju na istoku.

Rusija poriče da napada civilna područja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!