Velika ukrajinska ofenziva napreduje: “Oslobođeno je sedam sela”

Svijet 13. lip 202307:20 0 komentara
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi/File Photo/ilustracija

Dugo očekivana ofenziva ukrajinske vojske je "teška", ali "napreduje", rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što je njegova administracija tijekom dana objavila da je preuzela najmanje sedam sela od ruskih snaga.

Borbe su teške, ali napredujemo i to je jako važno, rekao je u svom svakodnevnom obraćanju ukrajinski predsjednik. “Neprijateljski gubici su točno na razini koja nam je potrebna”, dodao je.

“Vrijeme nam nije naklonjeno, kiša nam otežava zadatak, ali snaga naših vojnika daje dobre rezultate”, rekao je Zelenski pozdravljajući povratak ukrajinske zastave na “novooslobođena područja”.

Ranije tijekom dana ukrajinska vlada je ustvrdila da je preuzela sedam sela na jugu i istoku zemlje od ovog vikenda.

“Oslobođeno je sedam sela”, rekla je zamjenica ministra obrane Hana Malijar na Telegramu, misleći posebno na nekoliko lokacija zauzetih u regiji Zaporižja.

Maliar je rekla da su zauzeta sela Lobkovo, Levadne i Novodarivka, u blizini Zaporožja, kao i selo Storoževe, na jugu Donjecke oblasti.

“Područje teritorija koji je došao pod našu kontrolu iznosi 90 četvornih kilometara”, rekla je.

U ponedjeljak poslijepodne, ukrajinska vojska također je tvrdila da je napredovala u regiji Bahmut.

‘Nekoliko tjedana, čak i mjeseci’

“Ukrajinske trupe napredovale su 250 do 700 metara u smjeru Bahmuta”, priopćilo je ministarstvo obrane.

Moskva je sa svoje strane ustvrdila da je odbila ukrajinske napade u regiji Donjecka, u blizini Velike Novosilke, kao i u blizini sela Levadne, u blizini Zaporožja.

Ove tvrdnje iz Moskve i Kijeva nisu se mogle neovisno provjeriti.

Prema vojnim analitičarima, Ukrajina još nije pokrenula glavninu svojih snaga u svojoj velikoj protuofenzivi. Trenutno još testira prednju stranu ciljanim napadima kako bi utvrdila slabe točke.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u Parizu da je počela ukrajinska protuofenziva, procijenivši da će trajati “nekoliko tjedana, čak i mjeseci”.

“Ukrajinska protuofenziva započela je prije nekoliko dana”, rekao je Macron. “Namjerava se razmjestiti tijekom nekoliko tjedana, čak i nekoliko mjeseci”, dodao je francuski predsjednik, izrazivši “želju” da ova protuofenziva bude “najpobjedonosnija moguća kako bi se tada mogla pokrenuti faza pregovora u dobrom uvjetima”.

U Washingtonu je šef američke diplomacije Antony Blinken rekao kako se nada da bi uspjeh ofenzive mogao natjerati predsjednika Vladimira Putina na pregovore.

“Uspjeh ove protuofenzive mogao bi učiniti dvije stvari: ojačao bi položaj (Ukrajine) za pregovaračkim stolom i mogao bi imati učinak da Putin konačno pregovara o okončanju ovog rata koji je započeo“, rekao je Blinken novinarima.

“U tom smislu, to bi moglo približiti mir, a ne udaljiti”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!