SAD će Keniji i Mauritaniji poslati 2 milijuna doza cjepiva protiv korone

Svijet 24. sij 202217:55
Saeed KHAN / AFP, Ilustracija

Sjedinjene Države će Keniji i Mauritaniji osigurati gotovo dva milijuna doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u ponedjeljak AFP-u dužnosnik Bijele kuće.

Cjepivo se šalje putem međunarodnoga Covax mehanizma, uspostavljenog zbog pomoći siromašnim državama svijeta, a na odredište bi trebale stići u ponedjeljak.

Keniji će se isporučiti 1.368,900 doza cjepiva Pfizer, a Mauritaniji 100.620 doza Pfizera i 504.000 doza Johnson&Johnsonova cjepiva.

S obzirom na to da je razlika u stopi cijepljenja između razvijenih i manje razvijenih zemalja svijeta, osobito afričkih, i dalje očigledna, Mauritanija stoji relativno dobro s 21 posto u potpunosti cijepljenog stanovništva.

Podaci su to Sveučilišta Johns Hopkins.

Stanje u Keniji je lošije. Po podacima Johnsa Hopkinsa stopa procijepljenosti ondje iznosi 10 posto.

Sjedinjene Države, koje se, kako je kazao predsjednik Joe Biden, ponose time što su “svjetski arsenal” kada je posrijedi cjepivo, obećale su da će siromašnijim državama donirati ukupno više od milijardu doza. Dosad je od toga broja već otpremljeno oko 390 milijuna doza cjepiva.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da su donacije “bezuvjetne”, što Bidenova administracija često ističe, nastojeći istaknuti razliku u odnosu na “diplomaciju cjepivom” za koju implicitno optužuje Kinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar