SAD će poslati bombardere B-1B na zajedničke vježbe s Južnom Koreom

Svijet 05. stu 202208:26
Izvor: Jacob SKOVO / US AIR FORCE / AFP

Američko ratno zrakoplovstvo namjerava rasporediti strateške bombardere B-1B u zajedničkoj vojnoj vježbi s Južnom Korejom u subotu, objavila je korejska agencija Yonhap News nakon što je Sjeverna Koreja ispalila oko 80 projektila na pomorsku graničnu zonu.

Seoul i Washington održavaju zračne vježbe Vigilant Storm od ponedjeljka, koje su produžene za jedan dan do subote radi odgovora na sjevernokorejske provokacije, kako ih nazivaju saveznici.

Bit će to prvi B-1B korišten u američko-južnokorejskim vježbama od 2017., objavio je Yonhap, prema kojem SAD četiri bombardera drži na svom tihooceanskom teritoriju Guamu od kraja listopada.

Južna Koreja je zatražila od SAD-a da poveća broj raspoređene „strateške opreme”, koja uključuje nosače zrakoplova, nuklearne podmornice i bombardere velikog dometa poput B-1B-a.

Američke i južnokorejske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom.

Južnokorejski ministar obrane Lee Jong-sup je nakon razgovora s američkim kolegom Llyodom Austinom u Washingtonu u četvrtak rekao da su Sjedinjene Države pristale “povećati učestalost i intenzitet raspoređivanja  strateške opreme u i oko Korejskog poluotoka kako bi ona dosegnula razinu koja odgovara stalnom raspoređivanju te opreme”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar