SAD Turskoj nudi F-16 u zamjenu za investicije u F-35 zrakoplove

Svijet 17. lis 202113:46
JOEL ESTAY / AFP / Ilustracija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da je SAD Turskoj predložio prodaju borbenih zrakoplova F-16 u zamjenu za raniju investiciju u F-35 program iz kojeg je Ankara uklonjena nakon što je kupila obrambeni raketni sustav od Rusije.

Reuters je ranije ovaj mjesec pisao kako je Turska od SAD-a zatražila kupnju 40 Lockheed Martin zrakoplova F-16 i gotovo 80 modernizacijskih kompleta za postojeće avione.

Erdogan je u nedjelju kazao kako Turska želi naknadu za 1,4 milijardi dolara investicija u F-35 program te kako se o tome trenutno pregovara.

„Poručili smo da ćemo učiniti svaki korak koji su potreban za zadovoljavanje obrambenih potreba naše zemlje”, rekao je turski predsjednik.

Ankara je naručila više od stotinu zrakoplova F-35, koje proizvodi Lockheed Martin, no SAD je odustao od te prodaje 2019. nakon što je Turska nabavila ruski obrambeni raketni sustav S-400.

Odnosi između dviju najvećih vojski NATO saveza u proteklih pet godina pogoršali su se zbog neslaganja oko Sirije, zbližavanja Ankare Moskvi, turskih ambicija u istočnom Mediteranu, američke optužnice protiv turske banke i stanja ljudskih prava i medijskih sloboda u Turskoj, piše agencija Reuters.

Odluka o kupovini S-400 također je rezultirala američkim sankcijama.

U prosincu 2020. Washington je na crnu listu stavio direktorat turske obrambene industrije, njenog šefa Ismaila Demira i troje drugih zaposlenika.

Od tada je SAD više puta upozorio Tursku da ne kupuje dodatno rusko oružje.

Erdogan je rekao da Ankara i dalje planira kupiti drugu seriju sustava S-400, što bi moglo dodatno produbiti spor s Washingtonom.

Zahtjev za kupnjom američkih zrakoplova stoga će teško dobiti odobrenje američkog Kongresa.

Demokrati i republikanci u tom tijelu složni su u pokušaju da natjeraju vladu Joea Bidena da pojača pritisak na Ankaru, prvenstveno zbog kupnje ruskog naoružanja i stanja ljudskih prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar