SAD vjeruje da je Rusija ispalila kratkometni projektil u napadu na Kramatorsk

Svijet 08. tra 202222:21 0 komentara
FADEL SENNA / AFP

Sjedinjene Države vjeruju da je Rusija ispalila kratkometni balistički projektil u napadu na željezničku postaju u Kramatorsku u petak u kojem je ubijeno najmanje 50 osoba, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane koje procjenjuje da je ruska borbena moć opala i da Moskva novači novih 60.000 ljudi.

Bijela kuća je u petak najavila da će administracija predsjednika Joea Bidena podržati istragu napada na željezničku postaju koja je bila prepuna žena, djece i starijih izbjeglica pri čemu je ubijeno najmanje 50 ljudi, među njima petero djece, a više od stotinu je ranjenih.

“Pedeset mrtvih, od kojih petero djece. Ovo je broj žrtava u ovom trenutku nakon napada ruskih okupacijskih postrojbi na postaju Kramatorska”, napisao je Pavlo Kirilenko u Telegramu, precizirajući da je 98 ozlijeđenih hospitalizirano.

VEZANE VIJESTI

Američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan vjeruje da su ruske snage upotrijebile projektil SS-21 Scarab.

SS-21 je ime kojim se koristi NATO za nazive tipova raketa koji se u bivšim sovjetskim državama naziva Točka.

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da je u napadu korišten projektil kakve koristi samo ukrajinska vojska, sličan onom koji je pogodio središte Donecka 14. ožujka kada je poginulo 17 ljudi, prenijela je agencija RIA.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da na toj željezničkoj postaji na istoku zemlje nije bilo ukrajinskih vojnika.

SAD još analizira taj napad i nije jasno je li upotrijebljeno kasetno streljivo koje je zabranjeno, rekao je.

Kirilenko je optužio ruske snage da su u napadu na postaju koristile kazetno streljivo, koje je zabranjeno konvencijom iz 2008.

“Ne mogu nam Rusi prodati priču da oni nisu odgovorni za taj napad”, rekao je.

Nisu jasni motivi tog napada na grad iz kojega su se civili pokušali evakuirati prema sigurnijim dijelovima zemlje jer istoku prijeti velika ruska ofenziva, rekao je nadalje.

Smanjena borbena moć

Američki dužnosnik obrane rekao je da ruska borbena moć nastavlja opadati i sada je između 80 i 85 posto u odnosu na stanje prije invazije.

SAD je procijenio da je Rusija okupila pripremila više od 150.000 vojnika prije invazije 24. veljače.

Prema nekim pokazateljima Moskva je počela mobilizirati pričuvni sastav i vjerojatno želi mobilizirati do 60.000 ljudi.

Ruske snage koje su bile u području Kijeva povlače se prema Bjelorusiji i dijelovima zapadne Rusije, kao što je Belgorod kako bi se popunile i ponovno opremile, kaže američki dužnosnik.

Pentagon vjeruje da Moskva mora riješiti logističke probleme koji su otežavali njezinu invaziju od samog početka.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!