Salvadorski predsjednik na Twitteru pružao tehničku pomoć građanima oko bitcoina

Svijet 08. ruj 202119:15 > 19:30 0 komentara
Bitcoin
Pixabay / Ilustracija

Predsjednik siromašne srednjoameričke države El Salvador Nayib Bukele u srijedu je proveo dan na Twitteru pružajući tehničku pomoć stanovnicima nakon što je bitcoin postao valuta u toj zemlji, što je prvi put da je neka zemlja to učinila.

Preuzevši jezik IT odjela u tvrtkama diljem svijeta, 40-godišnji predsjednik tražio je korisnike da ponovno pokreću aplikaciju ako im se pojavi poruka „trenutno pod održavanjem”.

Povijesno usvajanje bitcoina kao valute u toj srednjoameričkoj državi popraćeno je tehničkim problemima koje su smanjile vrijednost te kriptovalute u svijetu.

Bitcoin je u srijedu nastavio padati, nakon što je pao 1,7 posto, pa je po hrvatskom vremenu u 18:30 vrijedio 46.385 dolara.

Bukeleova vlada donijela je zakon pod kojim sve poslovnice u zemlji moraju prihvaćati bitcoin kao valutu. Građani mogu plaćati i američkim dolarom, nacionalnom valutom od 2001. godine, piše Financial Times.

Mladi predsjednik odluku koja je donesena i implementirana u samo 90 dana pravda tvrdnjama da će se time povećati investicije u državu i poboljšati pristup financijskim uslugama.

El Salvador je dan ranije kupio 400 bitcoina, a u srijedu njih još 150, pa ih trenutno posjeduje 550, objavio je Bukele.

On je u posljednjih 36 sati Twitterom upućivao građane kako da skinu aplikaciju Chivo, nazvanoj po lokalnom slengu za riječ „cool“, koja omogućuje prijenos novca bez provizija, a za koju se vlada nada da će ju preuzeti oni koji nemaju bankovne račune.

Tijekom noći je aplikacija bila odspojena po drugi put kako bi se „poboljšalo korisničko iskustvo i otklonili problemi koje je imala tijekom dana“.

„Nadamo se da će sutra biti bolje“, napisao je Bukele.

Njegova vlada planira potrošiti više od 225 milijuna dolara za uvođenje bitcoina, a svaki građanin koji preuzme Chivo dobit će 30 dolara vrijednosti u bitcoinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.