Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora

Svijet 30. ruj 202112:29 > 13:57
Nicolas Sarkozy
Izvor: Martin BUREAU / AFP

Bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pariški sud osudio je u četvrtak na godinu dana zatvora zbog ilegalnog financiranja neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

Sarkozy (66) ipak vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će se žaliti na kaznu, potez kojim će je zapravo suspendirati, a sudac je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s elektroničkom narukvicom.

To je ove godine druga osuđujuća presuda Sarkozyju, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. i zadržao utjecaj među konzervativcima unatoč tome što je pao u nemilost zbog svojih pravnih teškoća.

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, na ekstravagantne skupove u kampanji potrošila je gotovo dvostruko od dopuštenih 22,5 milijuna eura prema izbornom zakonu, a zatim je angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi sakrila troškove.

Sarkozy je nijekao bilo kakve prijestupe. Sudu je u lipnju rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje za drugi predsjednički mandat, niti u to kako je novac potrošen tijekom predizborne kampanje.

No, sud je rekao da je Sarkozy bio upoznat s prekomjernim trošenjem, da nije postupao u tom pitanju i da nije bilo potrebno odobriti svaku pojedinačnu potrošnju da bi bio odgovoran.

Sarkozy je proglašen krivim na odvojenom suđenju u ožujku za pokušaj podmićivanja suca i trgovanje utjecajem kako bi doznao povjerljive informacije o sudskoj istrazi. Također je nijekao bilo kakve prijestupe u tom slučaju.

Bivši predsjednik je na tom suđenju osuđen na tri godine zatvora – od kojih dvije uvjetno – ali zapravo još nije proveo vrijeme u zatvoru, dok je u tijeku njegova žalba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar