Saudijska Arabija opet na meti napada, pogođena naftna luka

Svijet 08. ožu 202106:48
Mohammed HUWAIS / AFP

Saudijska Arabija je u nedjelju ponovo napadnuta, priopćilo je saudijsko ministarstvo energetike, na dan kada je vojna koalicija koju ta zemlja predvodi bombardiranjem Sane počela operaciju protiv pobunjenika u Jemenu, što su prvi zračni udari zadnjih mjeseci.

Kako navodi Rijad, pobunjeni hutisti, u ratu s jemenskom vladom koju od 2015. podupire koalicija, zaredali su s napadima na saudijsku monarhiju.

Saudijsko ministarstvo energetike, prenosi službena agencija SPA, priopćilo je u nedjelju navečer da je bespilotnom letjelicom pogođena naftna luka, a balistička raketa je pogodila postrojenja energetske kompanije Aramca, na istoku Saudijske Arabije. “Jedna od baza spremnika za naftu u luci Ras Tanuri, na istoku, među najvećima u svijetu, napadnuta je jutros bespilotnom letjelicom koja je došla s mora”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Malo poslije, “krhotine balističke rakete pale su blizu naseljenog područja Saudi Aramca u gradu Dahranu”, dodaje se, ne navodeći ima li žrtava ni tko je odgovoran za napade.

Bespilotna letjelica i raketa su pogođene i uništene, priopćilo je ministarstvo obrane u Rijadu.

Koalicija je još u nedjelju ujutro izvijestila da je u Saudijskoj Arabiji presrela 12 bespilotnih letjelica koje su, navodi, gađale “civilne” mete. Istodobno su presretnute dvije rakete ispaljene na grad Džazan, na jugu.

Ovi napadi se događaju na dan kada je vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija izvijestila da je počela operaciju na jemenske pobunjenike bombardiranjem glavnog grada Sane.

“Operacija je uperena protiv vojnih kapaciteta hutista u Sani i u drugim dijelovima” Jemena, priopćila je koalicija.

Ovo širenje nasilja se događa u času kada je američka administracija Joea Bidena pozvala hutiste na deeskalaciju sukoba pošto su ih povukli s popisa “terorističkih organizacija” kako ne bi ometali dopremu humanitarne pomoći Jemenu.

Istodobno s napadima na Saudijsku Arabiju pobunjenici su nastavili ofenzivu na naftni grad Marib, posljednje uporište na sjeveru Jemena koje je još u rukama lojalista.

U subotu su vladini vojni izvori izvijestili da je ondje u žestokim borbama u zadnja 24 sata poginulo najmanje 90 boraca na obje strane.

“Pobjede” provladinih snaga u Maribu nagnale su pobunjene hutiste da pojačaju napade na monarhiju, rekla je koalicija.

Pobunjenike podupire Iran, veliki suparnik Rijada u regiji. No Teheran niječe da im doprema oružje.

Pobunjeni hutisti koji su 2014. počeli borbu iz svog uporišta na sjeveru Jemena, zauzeli su velik dio zemlje, pa tako i glavni grad Sanu.

Zauzeće Mariba je težak poraz za vlast i njezina saudijskog saveznika.

U ratu u Jemenu izginuli su desetci tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni, navode nevladine organizacije. Rat je usto potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu, upozorava UN.

Nedugo nakon dolaska u Bijelu kuću Joe Biden je najavio kraj američke pomoći saudijskoj vojnoj kampanji u Jemenu, rekavši da je “prouzročila humanitarnu i stratešku katastrofu”.

No ujedno je opetovao potporu Washingtona Rijadu u zaštiti njegova teritorija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.