Scholz poručio: Putin neće pobijediti

Svijet 24. velj 202221:28
Izvor: Odd ANDERSEN / AFP, Ilustracija

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je u četvrtak spremnost NATO-a da spriječi širenje rata kojeg je započela Rusija protiv Ukrajine zatraživši istodobno od ruskog predsjednika povlačenje iz Ukrajine i poručivši da Putin "neće pobijediti".

“Putin ne bi trebao podcijeniti spremnost NATO-a da obrani sve svoje članove. To vrijedi bez iznimke za NATO partnere na Baltiku, u Poljskoj, Rumunjskoj u Bugarskoj i Slovačkoj”, rekao je u televizijskom obraćanju Scholz, istaknuvši da će Zapad rasporediti sve raspoložive resurse kako bi osigurao da se sukob u Ukrajini neće proširiti na druge europske zemlje.

On je rekao kako Njemačka i njezini saveznici “znaju kako se obraniti”.

vezane vijesti

Scholz je kazao kako je napadom Rusije na Ukrajinu u Europi započeo rat kakav kontinent nije doživio u posljednjih 75 godina. Pritom je jasno istaknuo da je za rat kriv Putin, a ne ruski narod.

“Putin je jedini krivac za ovaj rat, a ne ruski narod”, rekao je njemački kancelar u govoru kojeg je održao ispod zastava Njemačke, Europske unije i Ukrajine.

Njemački kancelar zatražio je od ruskog predsjednika da odmah povuče svoje postrojbe iz Ukrajine. Ujedno je naglasio kako će sankcije koje EU i Njemačka pripremaju Rusiji snažno pogoditi rusko gospodarstvo.

“Putin neće pobijediti”, poručio je Scholz. On je optužio ruskog predsjednika da svijet želi vratiti u prošlost.

“Nema povratka u 19. stoljeće kada su velike sile odlučivale o sudbinama manjih naroda. Nema povratka u vrijeme hladnog rata kada su super sile međusobno podijelile svijet”, rekao je Scholz.

Scholz će se u nedjelju obratiti Bundestagu na izvanrednoj sjednici sazvanoj povodom napada Rusije na Ukrajinu.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar