Schwarzenegger u Auschwitzu pozvao na borbu protiv mržnje

Svijet 29. ruj 202207:40
Izvor: Jakub Porzycki/Agencja Gazeta via REUTERS

Hollywoodska filmska zvijezda Arnold Schwarzenegger u srijedu je posjetio nekadašnji nacistički logor Auschwitz u Poljskoj i pozvao svijet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Danas 75-godišnji Schwarzenegger koji se proslavio u Hollywoodu, a bio je i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u njemačkoj vojsci u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger i predsjednik Zaklade židovskog centra Auschwitz Simon Bergson, sin Židova koji su preživjeli holokaust, primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji. “On (Bergson) rođen je nakon Drugog svjetskog rata u predivnoj židovskoj obitelji, a ja sam sin čovjeka koji je bio vojnik u nacističkom ratu”, rekao je Schwarzenegger novinarima. “Mi smo druga generacija – i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije”.

Više od 1,1 milijun ljudi, uglavnom Židova, umrlo je u plinskim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Auschwitzu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger je odao počast na mjestu “Zida smrti” gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau.

Za posjeta se susreo i s Lidijom Maksymowicz, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dijete. “Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo govoriti o tome što se ovdje dogodilo prije 80 godina… ta priča mora ostati živom”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar