Šefica Europske komisije poslala upozorenje talijanskoj desnici

Regija 23. ruj 202215:251 komentar
Izvor: Frederick FLORIN/AFP, Ilustracija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Italiju na posljedice ako odstupi od demokratskih načela, uputivši time jedva prikrivenu prijetnju uoči nedjeljnih izbora na kojima se očekuje pobjeda desnog bloka predvođenog Giorgiom Meloni.

Komentari ukazuju na zabrinutost u nekim europskim prijestolnicama zbog predstojećih izbora te sugeriraju da bi odnosi između Bruxellesa i Rima mogli postati turbulentni ako Meloni i njeni partneri pobjede.

“Moj pristup je da koja god je demokratska vlada voljna raditi s nama, mi radimo zajedno”, rekla je von der Leyen na Sveučilištu Princeton u Sjedinjenim Državama u četvrtak, odgovarajući na pitanje postoje li zabrinutosti zbog predstojećih izbora u Italiji. “Ako stvari krenu u teškom smjeru… Govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj, imamo alate”, dodala je.

VEZANA VIJEST

Matteo Salvini, čelnik Lige koja je dio desne koalicije, osudio je njezine komentare kao “sramotnu aroganciju”. “Što je ovo, prijetnja?”, napisao je na Twitteru. “Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas talijanskog naroda!”, dodao je.

Von der Leyen je očito aludirala na preporuku Europske komisije od prošle nedjelje da se Mađarskoj onemogući korištenje oko 7,5 milijardi europskih sredstava zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u sklopu mehanizma za zaštitu vladavine prava.

Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije, rekao je novinarima u Bruxellesu da se von der Leyen nije željela miješati u talijansku politiku.

“Isticala je ulogu Komisije kao čuvara (europskih) ugovora u pogledu vladavine prava”, rekao je u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.  

Komentari

Vaš komentar