Šesti policajac osumnjičen za nasilnu smrt Afroamerikanca Tyrea Nicholsa

Svijet 30. sij 202322:48
REUTERS/David Dee Delgado

Nakon što su, zbog premlaćivanja na smrt crnca Tyrea Nicholsa, otpuštena i optužena za ubojstvo petorica policajaca crnaca, pokrenuta je disciplinska istraga protiv šestog policajca bijelca, priopćila je u ponedjeljak policija u Mephisu. Podsjetimo, američku javnost šokirala je policijska brutalnost kad je u petak navečer objavljena snimka na kojoj petorica crnih policajaca uzastopno udaraju afroamerikanca zaustavljenog zbog prometne kontrole u Memphisu. Šesti policajac jedini je bijelac uključen u ovu priču, a do danas je bio zaštićen od pažnje javnosti.

Preston Hemphill, policajac bijelac koji od 2018. radi u tom velikom gradu na jugu Sjedinjenih Država, “privremeno je udaljen iz službe na početku istrage (…) zajedno s drugim kolegama”, rekla je glasnogovornica mjesne policije Kim Elder u priopćenju, ne navodeći druge pojedinosti.

Tyrea Nicholsa (29) policija je uhitila 7. siječnja u Memphisu zbog prometnog prekršaja i premlatila ga. Tri dana poslije umro je u bolnici.

Događaj su snimile policijske i nadzorne kamere, a snimke su objavljene u petak.

Na njima se vidi kako policajci grubo izvlače mladića iz vozila. Dok je ležao na tlu pošpricali su ga suzavcem i pogodili elektrošokerom. Nichols se oslobodio i počeo trčati prema kući svoje majke. Kada su ga policajci sustigli, počeli su ga udarati nogama, šakama i palicom.

Javnosti nije otkriveno koja je bila uloga svakog pojedinog policajca. No odvjetnici obitelji Tyrea Nicholsa misle da je Preston Hemphill upotrijebio elektrošoker Taser u obračunu s mladićem. Po njihovim riječima, rekao je “nadam se da će ga razbiti”, kad su se njegovi kolege dali u trk za mladićem.

“Zašto su njegov identitet i uloga u Tylerovoj smrti objavljeni tek danas?”, upitali su se Ben Crump i Antonio Romanucci u priopćenju.

“Pitamo se zašto je bijelac umiješan u ovaj grubi napad bio zaštićen od pažnje javnosti, stegovnih mjera i progona?”, dodaju tražeći “sve odgovore” na pitanja.

Kalvarija koju je proživio Tyre Nichols zgrozila je američku javnost. Nekoliko prosvjeda održalo se proteklog vikenda diljem zemlje, ali nisu poprimili razmjere kakve je imala mobilizacija nakon smrti Georgea Floyda kojemu je policijski službenik bijelac 2020. klečao na vratu više od devet minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar