Skandinavci ‘objavili rat’ Tesli

Svijet 09. pro 202309:14 0 komentara
Jessica Gow/TT News Agency/via REUTERS

Nekoliko tjedana nakon što su svoja radna mjesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj, štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati diljem Skandinavije. Pritisku na Teslu, zbog odbijanja pregovaranja o pravima radnika, pridružili su se konačno i mirovinski fondovi Norveške, Danske i Švedske.

Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati ​​radnička prava, uključujući sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice, prenosi HRT.

Norveški fond upravlja imovinom u vrijednosti 1,5 bilijuna dolara i spada među najveće burzovne investitore u svijetu. Fondom upravlja Norges Bank Investment Management (NBIM) – sedmi najveći dioničar Tesle, s udjelom od 0,88 posto, vrijednim oko 6,8 milijardi dolara.

Nešto ranije, danski mirovinski fond prodao je vlasničke udjele (dionic) u Tesli i to u vrijednosti 68,9 milijuna dolara. I skupina švedskih mirovinskih fondova pozvala je Teslu da potpiše ugovor sa sindikatom, ali zasad ne namjeravaju prodavati njegove dionice.

Blokada tranzita Teslinih automobila, bez servisa i tablica

Ove objave mirovinskih fondova uslijedile su nakon vala radničkog nezadovoljstva u skandinavskim zemljama. Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall stupili su u štrajk 27. listopada, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje.

Njima su se priključili i sindikati lučkih radnika, električara, čistača i poštanskih službenika, koji su kompaniji prestali isporučivati poštu i ​​registarske pločice za nove automobile. Sindikate je poduprlo i pravosuđe. Švedski sud odbio je zahtjev Tesle da se okonča blokada dostave pošte i registarskih tablica, do konačne presude.

Štrajku se pridružuju Norvežani i Finci

Solidarnost tu ne prestaje, pa će najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru planira od kraja mjeseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu. I finski sindikat radnika u sektoru prijevoza AKT blokirat će od 20. prosinca pretovar Teslinih vozila namijenjenih švedskom tržištu u svim domaćim lukama. Solidariziranje lučkih radinika onemogućit će Tesli isporuku automobila na švedsko tržište, piše Reuters.

Skandinavske zemlje – ključna tržišta za Teslu

Skandinavske zemlje predstavljaju ključna tržišta za Teslu, tvrku koja vodi politiku nepristajanja na kolektivno pregovaranje. Iz Tesle su poručili kako “njihovi zaposlenici imaju jednako dobre ili bolje uvjete od onih koje zahtijeva švedski sindikat IF Metall”.

Elon Musk je prošlog tjedna izjavio: ‘Ne slažem se s idejom sindikata, ne sviđa mi se stvaranje odnosa gospodar-seljak.’

Norveška je prošle godine bila Teslino četvrto najveće tržište po broju prodanih novih automobila. Švedska je bila peto, a Teslin Model Y je bio najprodavaniji automobil u Švedskoj ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!