Škoti podijeljeni oko drugog referenduma o neovisnosti

Svijet 03. srp 202207:19 0 komentara
RUSSELL CHEYNE / POOL / AFP

 Prema rezultatima nove ankete škotski glasači podijeljeni su oko toga treba li se u listopadu 2023. održati drugi referendum o neovisnosti Škotske.

Istraživanje, koje je proveo Panelbase za The Sunday Times, pokazalo je da je 44 posto glasača izrazilo protivljenje održavanju referenduma, dok je 43 posto za provedbu.

Anketa je provedena na 1010 glasača te jedan od 10 ispitanika niti podržava niti se protivi održavanju glasovanja, dok njih tri posto ne zna.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ovog je tjedna rekla da će škotski parlament donijeti mjeru o organizaciji referenduma o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva s planiranim datumom 19. listopada 2023. godine.

Otprilike 48 posto ispitanika u anketi je potvrdilo da bi podržali nastojanje Škotske, no njih 47 posto odgovorilo je da bi podržali ostanak te zemlje u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Zadnjih pet posto neodlučno je i ne zna na koju će stranu otići njihov glas.

Do sada je vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbijala dati svoj pristanak za održavanje referenduma o neovisnosti, rezonirajući da je referendum o neovisnosti, održan 2014., događaj koji se događa „jednom u generaciji”.

No, Sturgeon je rekla da će se obratiti Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva kako bi utvrdila zakonitost održavanja referenduma bez potpore Westminstera. U slučaju i da to bude odbijeno, škotska vlada proglasila je da će sljedeći opći izbori u Westminsteru biti „de facto referendum” o budućnosti Škotske unutar te unije.

Većina ispitanika vjeruje kako će britanski premijer Boris Johnson nastaviti odbijati ideju o referenduma. Polovina anketiranih pak smatra da bi trebao dopustiti referendum. Također polovina ispitanih vjeruje da će Vrhovni sud presuditi da Holyrood nema ovlasti legalno održati referendum bez pristanka britanske vlade, dok njih trećina smatra da će suci presuditi u korist škotske vlade.

Ako se referendum ne održi sljedeće godine te se Škotska nacionalna stranka (SNP) kandidira na izborima u Westminsteru, koji bi se trebali održati 2024., istraživanje sugerira da bi stranka Nicole Sturgeon mogla dobiti 47 posto glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.