Smirivanje vulkana na Islandu, magma i dalje istječe ispod zemlje

Svijet 15. sij 202415:41 0 komentara
Halldor KOLBEINS / AFP

Vulkan koji je u nedjelju erumpirao na jugozapadu Islanda drugi put u manje od mjesec dana u ponedjeljak je osjetno manje aktivan, usprkos pokazateljima da magma i dalje teče pod zemljom.

Rastopljena lava u nedjelju je oko podneva stigla do predgrađa ribarskog mjesta Grindavika i zapalila tri kuće. Gradić je ranije evakuiran te nije bilo opasnosti po ljude.

Riječ je o drugoj vulkanskoj erupciji na jugozapadnom poluotoku Reykjanes u manje od mjesec dana te petoj erupciji od 2021.

U islandskom dnevnom listu Morgunbladid osvanuo je u ponedjeljak naslov “Crni dan” preko fotografije koja prikazuje blistavo narančaste vodoskoke lave i goruće kuće u Grindaviku, oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reyjkyavika.

No, pukotina koja se u nedjelju otvorila na površini zemlje nije više aktivna, a smanjuje se i izlijevanje lave iz velike pukotine sjeverno od grada, rekao je danas vulkanologinja Rikke Pedersen.

“Aktivnost je tijekom noći znakovito pala”, rekla je znanstvenica te dodala da “nije sigurno da ovo što vidimo znači i prekid erupcije”.

GPS mjerenja, objasnila je, još uvijek pokazuju geološko kretanje, što ukazuje da magma i dalje teče u koridoru ispod grada.

Vlasti su u proteklih nekoliko tjedana izgradile obrambene barijere te je lava preusmjerena na zapad, dalje od Grindavika.

Prošlog mjeseca je došlo do erupcije u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon što je mjesec dana ranije evakuirano svih 4000 stanovnika Grindavika i zatvorena Plava laguna, popularno turističko odredište.

Više od 100 stanovnika Grindavika se proteklih tjedana vratilo prije nego što je u subotu ponovno naređena evakuacija, prema lokalnim vlastima.

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, zbog čega je sjeverni europski otok glavna destinacija za vulkanski turizam, koji privlači tisuće ljubitelja uzbuđenja.

Oblaci pepela od erupcija vulkana Eyafjallajokull na jugu zemlje su se 2010. proširili na velik dio Europe, zbog čega je bilo prizemljeno oko 100.000 letova, a evakuirano stotine Islanđana.

Za razliku od Eyafjallajokulla, vulkanski sustavi Reykjanes nisu pod glečerima i ne očekuje se da će prouzročiti slične oblake pepela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!