“Spajanje Kalinjingradske oblasti s područjem Bjelorusije bi praktički bio početak Trećeg svjetskog rata”

Svijet 22. ruj 202318:06 1 komentar

Novinar Vlado Vurušić je bio gost Newsrooma u kojem je komentirao situaciju u Ukrajini te političke sukobe Armenije i Azerbajdžana.

“Dok god je na vlasti Joe Biden, potpora Ukrajini će biti neupitna. Ukoliko dođe do smjene u Bijeloj kući, ne vjerujem da će se išta promijeniti. Vidimo da mnogi Republikanci – senatori, guverneri vrlo često otvoreno daju podršku Ukrajini tako da pretpostavljam da neće doći do drastičnih promjena. Otkad ukrajinska protuofenziva ne ide kako se očekivalo da će ići, cijelo vrijeme se govori o mogućem zamoru od Ukrajine. Rat traje već godinu i pol, kraj mu se ne nazire. Stvari se tu malo kompliciraju, dosta su velika izdvajanja i gubici, taj rat košta”, rekao je novinar Vlado Vurušić.

Komentirao je i odnos Poljske i Ukrajine.

On navodi kako su u Poljskoj za tri tjedna izbori, a vladajući se najviše oslanjaju na ruralno biračko tijelo koje najviše ovisi o poljoprivredi.

“Pretpostavlja se da jefitnije ukrajinske žitarice ugrožavaju poljskog seljaka. Ista je stvar u Slovačkoj, a slična je priča i s Mađarskom. Ukrajina je ograničila uvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda. Došlo je do sukoba i trgovinskog rata između saveznika. Rečeno je kasnije da im neće davati samo najmodernije oružje za obranu, iako su na početku rekli da Ukrajini uopće više neće slati oružje”, rekao je pa je dodao: “Njihov adut u izborima je pojačavanje straha na ono što se događa u Bjelorusiji. Spajanje ruske enklave Kalinjigrad s područjem Bjelorusije bi bilo praktički početak Trećeg svjetskog rata jer bi morali napasti dvije NATO članice. Vidjet ćemo kako će se ukrajinski-poljski sukob nastaviti nakon izbora”.

Vurušić je komentirao i sukob između Azerbajdžana i Armenije.

“Samo je bilo pitanje trenutka kad će Azerbajdžan krenuti vratiti i ostatak tog područja. Kako su rasli ruski problemi u Ukrajini, tako se taj kontigent smanjivao. Ruski mirotvorci su morali štiti jedinu cestu koja spaja Armeniju s Azerbajdžanom, ali se oni baš nisu iskazali. Armenija se okreće od Rusije jer su se u njih razočarali, očekivali su pomoć. Rusija želi tu imati određeni utjecaj, no on je sve manji. Rusija je na neki način prilično istisnuta s tog područja. Nije za zanemariti analize koje kažu da je Vladimir Putin ljut na armensko okretanje prema Zapadu i da je ovo njegova osveta Armeniji. Rusija sigurno s obzirom na situaciju da se smanjuje njen utjecaj na području pokušava destabilizaciju sadašnje vlasti u Armeniji”, zaključio je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ