Španjolska, Irska i Norveška objavile priznanje Palestine

Svijet 22. svi 202409:38 > 10:21 0 komentara
Silvana FLORES / AFP / ilustracija

Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. 

“Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine”, rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris.

“Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima”.

Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela”, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

Palestinski narod ima “temeljno, neovisno pravo na samoodređenje”, a Izraelci i Palestinci imaju “pravo živjeti u miru u svojim državama”, poručio je.

“Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja s dvije države. Ne može biti rješenja s dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku”, rekao je Store.

Osim što je pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom “boli i uništenja” u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!