Španjolska se hvata u koštac sa stambenom krizom, sprema kazne za prazne stanove

Svijet 27. lis 202110:54
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Španjolska vlada signalizirala je da se planira ozbiljno uhvatiti u koštac sa stambenom krizom, usvojivši u utorak prijedlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one s više praznih domova.

Vladajuća Socijalistička stranka mjesecima je bila u zavadi sa slabijim koalicijskim partnerom Unidas Podemosom oko prijedloga zakona da bi prošlog mjeseca zagladili spor u sklopu usvajanja proračuna za iduću godinu.

Vlada je tako u utorak usvojila prijedlog zakona koji predviđa porezne poticaje za stanodavce spremne sniziti cijene stanarina za minimalno pet posto na područjima s velikom potražnjom za stanovima.

Tijela regionalne uprave moći će proglasiti veliku potražnju ako prosječno kućanstvo troši više od 30 posto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cijene nekretnina porasle više od pet posto.

Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 posto iznajmljivačima koji prvi puta stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama u dobi od 18 do 35 godina.

Za veći povrat poreza kvalificirali bi se i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi u programu subvencioniranja socijalnih stanova.

Stopa povrata ostala bi nepromijenjena za stanodavce koji su u zadnje dvije godine preuredili ili poboljšali svoje nekretnine, a bila bi snižena na 50 posto za sve ostale.

Kako bi se riješio problem praznih stambenih prostora, ljudi koji posjeduju više od četiri stambene nekretnine morali bi plaćati više poreze ako jedan ili više njihovih domova ostane prazan dvije godine, osim u slučajevima radova i renoviranja.

Nacrt zakona želi riješiti i problem manjka cjenovno dostupnog stambenog prostora, definirajući “velike stanodavce” kao subjekte s 10 ili više nekretnina i rezervirajući 30 posto novogradnje za socijalno stanovanje te najavljujući fiskalne poticaje za investitore u tom programu.

Socijalni stanovi čine prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) manje od dva posto stambenog fonda u Španjolskoj, znatno manje nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji gdje njihov udio iznosi 17, 14 odnosno četiri posto, napominje Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar