Špijuniranje, hakiranje i zastrašivanje: Izraelski devetogodišnji “rat” protiv ICC-a

Svijet 28. svi 202418:08 0 komentara
Piroschka Van De Wouw/Reuters
Piroschka Van De Wouw/Reuters

Kada je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Karim Ahmad Khan objavio da traži naloge za uhićenje protiv izraelskih i čelnika Hamasa, izdao je zagonetno upozorenje: "Inzistiram da svi pokušaji ometanja, zastrašivanja ili neprimjerenog utjecaja na službenike ovog suda moraju prestati odmah."

Istraga Guardiana i izraelskih časopisa +972 i Local Call otkriva kako je kako je Izrael organizirao svoje obavještajne agencije da nadziru, hakiraju, vrše pritisak i navodno prijete višem osoblju ICC-a u nastojanju da osujeti sudske istrage.

Izraelska obavještajna služba obuhvatila je komunikaciju brojnih dužnosnika ICC-a, uključujući Karim Ahmad Khana i njegovu prethodnicu na mjestu tužitelja, Fatou Bensouda, presrećući telefonske pozive, poruke, e-poštu i dokumente.

Presretnuta komunikacija sugerira da je Khan želio izdati naloge za uhićenje Izraelaca, ali je bio pod “ogromnim pritiskom Sjedinjenih Država”, prema izvoru upoznatom s njezinim sadržajem.

Bensouda, koja je kao glavna tužiteljica otvorila istragu ICC-a 2021. također je bila špijunirana i navodno joj se prijetilo.

Tajnu operaciju protiv Bensoude, koju je u utorak otkrio Guardian, vodio je osobno Netanyahuov bliski saveznik Yossi Cohen, koji je u to vrijeme bio direktor izraelske vanjske obavještajne agencije, Mossada. U jednom trenutku, šef špijuna je čak zatražio pomoć tadašnjeg predsjednika Demokratske Republike Kongo, Josepha Kabile.

Zajednička istraga temelji se na razgovorima s dvadesetak sadašnjih i bivših izraelskih obavještajaca i vladinih dužnosnika, viših dužnosnika ICC-a, diplomata i odvjetnika koji su upoznati sa slučajem ICC-a i nastojanjima Izraela da ga potkopa.

Glasnogovornik ureda izraelskog premijera rekao je: “Pitanja koja su nam proslijeđena prepuna su lažnih i neutemeljenih optužbi koje imaju za cilj naštetiti državi Izrael.” Vojni glasnogovornik dodao je: “IDF [Izraelske obrambene snage] nisu provodile i ne provode nadzor ili druge obavještajne operacije protiv ICC-a.”

Khanova odluka da traži naloge protiv Netanyahua i njegovog ministra obrane Yoava Gallanta, zajedno s vođama Hamasa umiješanim u napad 7. listopada, označava prvi put da je tužitelj ICC-a tražio naloge za uhićenje protiv čelnika bliskog zapadnog saveznika.

Optužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje je Khan iznio protiv Netanyahua i Gallanta se odnose na izraelski osmomjesečni rat u Gazi, u kojem je prema zdravstvenim vlastima teritorija ubijeno više od 35.000 ljudi.

Zabrinutost u Izraelu zbog Khanovih namjera eskalirala je travnju 2024. kada je vlada izvijestila medije da vjeruje da tužitelj razmatra izdavanje naloga za uhićenje Netanyahua i drugih visokih dužnosnika poput Yoava Gallanta.

Izraelska obavještajna služba presrela je e-poštu, privitke i tekstualne poruke Khana i drugih dužnosnika u njegovu uredu. “Tema ICC-a popela se na ljestvici prioriteta za izraelsku obavještajnu službu”, rekao je jedan obavještajni izvor.

Putem presretnutih komunikacija Izrael je utvrdio da je Khan u jednom trenutku razmišljao o ulasku u Gazu kroz Egipat i da je želio hitnu pomoć čineći to “bez dopuštenja Izraela”.

Još jedna procjena izraelske obavještajne službe, koja je naširoko kružila obavještajnom zajednicom, temeljila se na praćenju razgovora između dvojice palestinskih političara. Jedan od njih rekao je da je Khan nagovijestio da bi zahtjev za uhićenjem izraelskih čelnika mogao biti neizbježan, ali je upozorio da je “pod golemim pritiskom Sjedinjenih Država”.

U tom je kontekstu Netanyahu dao niz javnih izjava upozoravajući da bi zahtjev za uhićenjem mogao biti neizbježan. Pozvao je “lidere slobodnog svijeta da se čvrsto suprotstave ICC-u” i “iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da zaustave ovaj opasni potez”.

Dodao je: “Žigosanje izraelskih čelnika i vojnika kao ratnih zločinaca dolit će avionsko gorivo na vatru antisemitizma.” U Washingtonu je skupina viših američkih republikanskih senatora već poslala prijeteće pismo Khanu s jasnim upozorenjem: “Gađajte Izrael i mi ćemo uzvratiti”.

ICC je u međuvremenu pojačao svoju sigurnost redovitim pregledima ureda tužitelja, sigurnosnim provjerama uređaja, područjima bez telefoniranja, tjednim procjenama prijetnji i uvođenjem specijalizirane opreme.

Glasnogovornik ICC-a rekao je da je Khanov ured bio izložen “nekoliko oblika prijetnji i komunikacija koje bi se mogle smatrati pokušajima neopravdanog utjecaja na njegove aktivnosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!