Središnja banka: Njemačko gospodarstvo kliznut će u recesiju

Svijet 24. stu 202212:39
Izvor: Axel Heimken / AFP / Ilustracija

Njemačko gospodarstvo kliznut će u recesiju u zimskoj polovini godine, nakon neočekivanog rasta aktivnosti u ljetnom tromjesečju, upozorila je središnja banka.

Gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna poraslo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema preliminarnoj procjeni statističkog ureda, zahvaljujući dobrim rezultatima uslužnog sektora nakon ukidanja većine oretpandemijskih ograničenja, napomenuo je Bundesbank.

U zimskoj polovini godine aktivnost će se vjerojatno smanjiti, procjenjuju, naglasivši da troškovi energije i neizvjesna opskrba predstavljaju težak teret za kompanije.

Slabljenje svjetskog gospodarstva očitovat će se u njemačkom izvozu, iako popunjene knjige narudžbi i ublaženi problemi u nabavnim lancima donekle amortiziraju smanjenu potražnju.

Visoka inflacija koči pak osobnu potrošnju, a time i aktivnost u uslužnim kompanijama u izravnom kontaktu s građanima, upozoravaju.

“Inflacija bi mogla ostati dvoznamenkasta i nakon prijelaza u novu godinu”, procjenjuje Bundesbank u mjesečnom izvješću, objavljenom u srijedu.

VEZANA VIJEST

Državna potpora građanima s visokim računima plina ublažit će teret u prosincu, ali još nije jasno u kojoj će se mjeri to odraziti na službeni izračun cijena, a time i na stopu inflacije, naglašavaju.

U listopadu inflacija se popela na 10,4 posto i prvi je puta od 50-ih godina prošlog stoljeća ušla u dvoznamenkasto područje..

Dodatni poticaj inflaciji mogla bi biti spirala koja nastaje nakon što rast cijena rezultira podizanjem plaća, a više plaće snažnijim rastom cijena.

Sindikati i kompanije u posljednje vrijeme dogovaraju sve veća povećanja plaća, bilježe. Tako sindikat radnika u javnom sektoru i službenika u saveznoj upravi i lokalnoj samoupravi traži povećanje plaća za 10,5 posto u idućih 12 mjeseci.

Iako zahtjevi za tako velikim povećanjem plaća vjerojatno neće biti prihvaćeni, pojačan je rizik pokretanja spirale, zaključili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar